Εισαγωγή: Το εργασιακό στρες αν και αφορά μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας, παράλληλα είναι ένας όρος ο οποίος ερευνάται όλο και περισσότερο σε σχέση με πολλούς παράγοντες. Όλο και περισσότερες μελέτες συσχετίζουν την ύπαρξη του συναισθήματος του στρες με την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών των ατόμων. Οι επιπτώσεις του είναι αναρίθμητες, καθώς επηρεάζουν σε σωματικό αλλά και ψυχολογικό τομέα, και σίγουρα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη διατροφή των ανθρώπων. Σκοπός: Βασικός σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της ύπαρξης συμπτωμάτων εργασιακού στρες στους εργαζόμενους αλλά και η συσχέτιση αυτού με τα συμπτώματα της διαταραχής επεισοδιακής υπερφαγίας στο γενικό πληθυσμό. Πιο συγκεκριμένα στόχος της μελέτης είναι η συσχέτιση του εργασιακού στρες με τα συμπτώματα διαταραχής επεισοδιακής υπερφαγίας (binge eating disorder) στο γενικό πληθυσμό αλλά και η διερεύνηση κοινωνικο- δημογραφικών παραγόντων. Μεθοδολογία: Η θεωρητική προσέγγιση της παρούσας έρευνας είναι βασισμένη σε επιστημονική βιβλιογραφική ανασκόπηση. Συγχρονική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1195 εργαζομένων. Το ερωτηματολόγιο διοχετεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ήταν διαθέσιμο προς συμπλήρωση τους μήνες Δεκέμβριο του 2020 έως και τον Ιανουάριο του 2021 στον γενικό πληθυσμό. Για τη διεξαγωγή της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν τα παρακάτω ερευνητικά εργαλεία: 1. Κοινωνικοδημογραφικά στοιχεία, 2. Δείκτης Μάζας Σώματος, 3.Binge Eating Scale (BES), 4. Job Stress Measure, 5. ASSET: An Organisational Stress Screening Tool. Για την στατιστική ανάλυση και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πακέτο SPSS v. 22.0. Αποτελέσματα: Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν 1195 εργαζόμενοι, το 85,1% εκ των οποίων ήταν γυναίκες. Όσον αφορά στην ηλικία τους, τουλάχιστον οι μισοί συμμετέχοντες (54,6%) ήταν ηλικίας 25-35 ετών, ενώ το 26,7% των συμμετεχόντων ήταν ηλικίας 35-45 ετών. Το 66,7% των συμμετεχόντων φάνηκε πως δεν αντιμετωπίζει προβλήματα υπερφαγίας, ενώ το 22,3% και το 11,0% των συμμετεχόντων αντιμετωπίζουν μέτρια και σοβαρά προβλήματα υπερφαγίας. Όπως φαίνεται οι γυναίκες παρουσιάζουν στατιστικά σημαντικά περισσότερα προβλήματα υπερφαγίας, σε σχέση με τους άνδρες (p= 0,018). Επίσης τα άτομα που εργάζονται σε κάποιον ιδιωτικό φορέα παρουσιάζουν στατιστικά σημαντικά περισσότερα προβλήματα υπερφαγίας, σε σχέση με τους συμμετέχοντες που εργάζονται κάπου αλλού (p= 0,031). Επιπλέον στατιστικά σημαντικά περισσότερα προβλήματα υπερφαγίας βρέθηκε πως αντιμετωπίζουν και τα άτομα που διαθέτουν περισσότερα έτη προϋπηρεσίας (p= 0,037). Ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος, με επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας p-value<0,001, καθώς και το αυξημένο εργασιακό στρες, με επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας p-value<0,001, σχετίζονται σημαντικά με αυξημένα προβλήματα υπερφαγίας. Τέλος στατιστικά σημαντική θετική συσχέτιση της κλίμακας εκτίμησης της υπερφαγίας με όλες τις υπόλοιπες κλίμακες, υποδηλώνοντας πως τα άτομα με αυξημένο εργασιακό στρες αλλά και με αυξημένη ψυχολογική πίεση από την εργασία τους, εμφανίζουν στατιστικά σημαντικά περισσότερα προβλήματα υπερφαγίας. Συμπεράσματα: Η παρούσα μελέτη αποτελεί μια προσπάθεια αποτύπωσης της σχέσης ανάμεσα στο εργασιακό στρες και στα συμπτώματα διαταραχής επεισοδιακής υπερφαγίας, δύο φαινομενικά ασύνδετων εννοιών. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η ορθή ενημέρωση και η πλήρης εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού μπορούν να συμβάλλουν τόσο στον περιορισμό εμφάνισης προβλημάτων ψυχολογικής φύσεως στο χώρο εργασίας, όπως είναι το στρες και η κατάθλιψη, όσο και στην αποφυγή πιθανών προβλημάτων υγείας, όπως είναι τα διατροφικά προβλήματα.
(EL)
Introduction: Job stress is a phenomenon that has a significant impact upon society. At the same time recent researches demonstrate the correlation between stress and a change upon nutritional habits. The consequences of workplace stress are significant as they have a physiological and a psychological impact upon people; while workplace stress impacts upon nutritional behaviour. Aim: The main purpose of this research is to study the impact of job stress upon workers and its relation to binge eating disorder. In particular, the aim of this research is to demonstrate a correlation between workplace stress and symptoms of binge eating disorder on workers and to investigate the sociodemographic parameters related to the above. Methodology: The theoretical framework of this research is based upon a critical investigation of the relevant literature. A cross- sectional study was carried out on a sample of 1195 employees. The questionnaire was shared on social media and was available for completion from December 2020 to January 2021. The following research tools were used to conduct the survey: 1. Socio-demographic data, 2. Body Mass Index, 3. Binge Eating Scale (BES), 4. Job Stress Measure, 5.ASSET: An Organisational Stress Screening Tool. The statistical package SPSS v. was used for statistical analysis and presentation of results. 22.0. Results: The present study involved 1195 employees, 85.1% of whom were women. In terms of their age, at least half of the participants (54.6%) were 25-35 years old, while 26.7% of the participants were 35-45 years old. 66.7% of the participants did not seem to have problems with overeating, while 22.3% and 11.0% of the participants had moderate and severe problems with overeating. There is a statistically significant difference in binge eating between men and women. Compared to men women are more likely to demonstrate symptoms of binge eating (p=0,018). There is also a statistically significant relation between employees in the private sector and binge eating, compared to employees in the public sector (p=0,031). In addition, statistically significant more overeating problems were found to be faced by people with more years of service (p = 0.037). Increased body mass index with a level of statistical significance of p-value <0.001 as well as increased work stress with a level of statistical significance of p-value <0.001, are significantly associated with increased overeating problems. Finally, a statistically significant positive correlation of the binge eating scale with all other scales, Job Stress Measures, ASSET, sociodemographic parameters, indicating that people with increased job stress with a level of statistical significance of p-value <0.001 and psychological stress from their work, show statistically significantly more problems with overeating. Conclusions: This research demonstrates a relation between job stress and symptoms of binge eating disorder, two seemingly unrelated phenomena. The research concludes that appropriate training and relevant information can contribute to reducing workplace stress and depression as well as other physiological problems such as eating disorders.
(EN)