Μαγειρικές Συνταγές στην Ελληνορωμαϊκή Αρχαιότητα

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών   

Αποθετήριο :
Πέργαμος   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Μαγειρικές Συνταγές στην Ελληνορωμαϊκή Αρχαιότητα

Αμπαρτζάκη Εμμανουέλα (EL)
Ampartzaki Emmanouela (EN)

born_digital_postgraduate_thesis
Διπλωματική Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

2023


Η καθημερινή ζωή στον αρχαιοελληνικό κόσμο είναι δυνατόν να αποτυπωθεί μέσω των αγγείων, των γραπτών μαρτυριών, αλλά και μέσα από πολλές ανάγλυφες παραστάσεις, τοιχογραφίες και ψηφιδωτά. Πολλές από αυτές τις πηγές εστιάζουν στις διατροφικές συνήθειες είτε μέσω των καθημερινών εκδηλώσεων είτε μέσω των εορτών. Οι πληροφορίες αυτές αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο μελέτης για τους ερευνητές και ένα ενδιαφέρον λαογραφικό υλικό. Η ελληνορωμαϊκή λογοτεχνία βρίθει γαστρονομικών αναφορών. Τα σωζόμενα έργα είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω τρίτων, τα οποία αναφέρονται στη μαγειρική, όπως του Φιλόξενου, του Αρχέστρατου, του Μάτρωνα, αλλά και το εγκυκλοπαιδικής φύσεως έργο του Αθήναιου, καθώς και ιατρικά έργα του Ιπποκράτη και του Γαληνού, προσφέρουν ένα εύρος πληροφοριών, ικανών για να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα σχετικά με τη διατροφή και τις μαγειρικές συνταγές. Όμως, πρόκειται για πληροφορίες οι οποίες αφορούν τις ανώτερες εισοδηματικά τάξεις κι όχι τους απλούς πολίτες. Η παρούσα εργασία πραγματεύεται την εξέλιξη των διατροφικών συνηθειών στην ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα με εστίαση στη μαγειρική. Η μελέτη της εργασίας βασίστηκε στους κυριότερους εκπροσώπους της γαστρονομικής λογοτεχνικής παράδοσης, τον Αρχέστρατο με το έργο του Ἡδυπάθεια, τον Ρωμαίο Απίκιο με το έργο του De re coquinaria και τον εγκυκλοπαιδιστή Αθήναιο με τους Δειπνοσοφιστές. (EL)
Daily life in the ancient Greek world can be captured through vases, written accounts, but also through many reliefs, wall paintings and mosaics. This information is both a useful research tool and fascinating folklore material. There are several references to culinary procedures in Greco-Roman literature. The extant writings on cooking, such as those by Philoxenus, Archestratus, and Matrona, as well as the encyclopaedic work of Athenaeus, as well as the medical works of Hippocrates and Galen, provide a variety of information that can be used to make judgments about diet and cooking techniques. However, this knowledge only applies to those with higher income, not ordinary citizens. The following paper examines the development of culinary practices in Greco-Roman antiquity. The key authors of the culinary literary tradition studied for this article were Archestratus with Hedypathia, Roman Apicius with De re coquinaria, and the encyclopedist Athenaios with the Deipnosophists. (EN)

Γλώσσα – Λογοτεχνία

Γλώσσα – Λογοτεχνία (EL)
Language – Literature (EN)

Ελληνική γλώσσα

Σχολή Φιλοσοφική » Τμήμα Φιλολογίας » ΠΜΣ Λογοτεχνία, σκέψη και πολιτισμός στον ελληνορωμαϊκό κόσμο » Κατεύθυνση Λογοτεχνία, σκέψη και πολιτισμός στον ελληνορωμαϊκό κόσμο
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης » Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.