Ανάπτυξη τρισδιάστατα εκτυπωμένου ηλεκτροχημικού αισθητήρα για τον προσδιορισμό χρωστικών ουσιών σε τρόφιμα

This item is provided by the institution :
/aggregator-openarchives/portal/institutions/uoa   

Repository :
Pergamos Digital Library   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Ανάπτυξη τρισδιάστατα εκτυπωμένου ηλεκτροχημικού αισθητήρα για τον προσδιορισμό χρωστικών ουσιών σε τρόφιμα

Δημογέροντα Θεοδώρα (EL)
Dimogeronta Theodora (EN)

born_digital_postgraduate_thesis
Διπλωματική Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

2023


Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει έντονη ανησυχία για την ασφάλεια ορισμένων πρόσθετων τροφίμων για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Τα αζωχρώματα αποτελούν κατηγορία των χρωστικών, τα οποία εισάγονται σε τρόφιμα, φάρμακα και καλλυντικά για ναπροσθέσουν ή να ενισχύσουν το υπάρχον χρώμα τους. Λόγω της σύνδεσης των χρωστικών αυτών με καρκινογενέσεις, γονοτοξικότητα, αλλεργικές αντιδράσεις και συμπεριφορικές διαταραχές σε παιδιά, αρκετές μελέτες έχουν επικεντρωθεί στον ποσοτικό προσδιορισμό τους, χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές. Σκοπός της παρούσας ερευνητικής εργασίας είναι η κατασκευή τρισδιάστατα εκτυπωμένου ηλεκτροχημικού αισθητήρα για τον ηλεκτροχημικό προσδιορισμό χρωστικών ουσιών σε τρόφιμα. Οι μέθοδοι που αναπτύχθηκαν είναι απλές, γρήγορες και φιλικές προς το περιβάλλον, ενώ ο αισθητήρας είναι χαμηλού κόστους και κατασκευάζεται εύκολα μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης. Οι τρισδιάστατοι εκτυπωμένοι αισθητήρες χρησιμοποιήθηκαν για τον απλό και γρήγορο προσδιορισμό τεσσάρων αζωχρωμάτων, της Allura Red, της Carmoisine, της Sunset Yellow και της Tartrazine με ανοδική βολταμμετρία τετραγωνικού παλμού. Οι βολταμμετρικές μέθοδοι βελτιστοποιήθηκαν, παρείχαν χαμηλά όρια ανίχνευσης ίσα με 0.11μΜ, 0.14μΜ, 0.30μΜ και 0.35μΜ για τον προσδιορισμό της Allura Red, της Carmoisine, της Sunset Yellow και της Tartrazine αντίστοιχα και εφαρμόστηκαν σε πραγματικά δείγματα. (EL)
The safety of specific food additives for the environment and human health has been the subject of great concern in recent years. Azo dyes are a group of dyes that are added to food, medication, and cosmetics to change or intensify its color. Numerous studies have focused on quantifying these colorants using various methods due to the link between them and genotoxicity, behavioral disorders, allergic reactions, and cancer. The goal of this research work is the fabrication of 3D printed sensor suitable for the electrochemical determination of food azo dyes. The produced 3D printed sensor is low-cost and easily manufactured by 3D printing, while the developed electrochemical methods are straightforward, quick, and environmentally friendly. Four azo dyes, Allura Red, Carmoisine, Sunset Yellow, and Tartrazine, were studied and determined using the 3D printed sensors and voltammetry. The developed methods were optimized and provided low limits of detection equal to 0.11μΜ, 0.14μΜ, 0.35μΜ, and 0.30μΜ for Allura Red, Carmoisine, Sunset Yellow, and Tartrazine, respectively, while they were applied to the determination of these target azo dyes in real samples. (EN)

Θετικές Επιστήμες

Θετικές Επιστήμες (EL)
Science (EN)

Greek

Σχολή Θετικών Επιστημών » Τμήμα Χημείας » ΠΜΣ Αναλυτική Χημεία-Διασφάλιση ποιότητας » Κατεύθυνση Αναλυτική Χημεία-Διασφάλιση ποιότητας
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης » Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)