Ανάπτυξη και Επικύρωση Μεθόδου για τον Προσδιορισμό Μετάλλων σε Τρόφιμα με ICP-MS

This item is provided by the institution :
/aggregator-openarchives/portal/institutions/uoa   

Repository :
Πέργαμος   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Ανάπτυξη και Επικύρωση Μεθόδου για τον Προσδιορισμό Μετάλλων σε Τρόφιμα με ICP-MS

Παναγιωτοπούλου Θεοδώρα (EL)
Panagiotopoulou Theodora (EN)

born_digital_postgraduate_thesis
Διπλωματική Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

2024


Κατά τη διάρκεια της παρούσας μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας πραγματοποιήθηκε ανάπτυξη μεθόδου για τον προσδιορισμό μετάλλων σε ιχθυρά και ιχθυοτροφές με την τεχνική Φασματομετρίας Μάζας Επαγωγικά Συζευγμένου Πλάσματος (Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry, ICP-MS), καθώς και επικύρωση της μεθόδου αυτής μέσω στατιστικής επεξεργασίας των αποτελεσμάτων και αξιολόγησης των χαρακτηριστικών ποιότητάς της. Η τροφή, και ειδικότερα τα ιχθυρά και οι ιχθυοτροφές που μελετήθηκαν στην παρούσα εργασία, είναι μια από τις πιο σημαντικές πηγές έκθεσης των οργανισμών σε μέταλλα. Κάποια από τα μέταλλα αυτά είναι θρεπτικά και μπορούν να προσφέρουν πληθώρα πλεονεκτημάτων στη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, ωστόσο κάποια από αυτά, τα λεγόμενα «βαρέα μέταλλα», έχει παρατηρηθεί πως παρουσιάζουν τάση βιοσυσσώρευσης και τοξικότητας. Για τον λόγο αυτό, ο προσδιορισμός των μετάλλων στα τρόφιμα καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός. Στην παρούσα εργασία για τον προσδιορισμό αυτόν επιλέχθηκαν ως τεχνική προκατεργασίας η εκχύλιση με χρήση μικροκυμάτων (Microwave Assisted Extraction, MAE) μέσα από μια πληθώρα άλλων τεχνικών και ως όργανο προσδιορισμού το ιδιαίτερα καινοτόμο που παρέχει πολύ χαμηλά όρια ανίχνευσης και γρήγορες αναλύσεις, ICP-MS. Η μέθοδος αυτή μετά την ανάπτυξή της επικυρώθηκε μέσω αξιολόγησης των χαρακτηριστικών ποιότητάς της (γραμμικότητα, εύρος εργασίας, ορθότητα, πιστότητα, επαναληψιμότητα, όρια ανίχνευσης, όρια ποσοτικοποίησης). Μέσα από την αξιολόγηση των χαρακτηριστικών αυτών το συμπέρασμα που προέκυψε ήταν ότι η μέθοδος αυτή είναι κατάλληλη για τον σκοπό που προορίζεται. (EL)
The aim of this master thesis is to implement the development of a method for the metal determination in fish and fish feed with the technique of Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry (ICP-MS), as well as to validate the current method through the evaluation of its performance characteristics. Food, specifically fish and fish feed that were studied in this thesis, is one of the most important sources of organisms’ exposure to metals. Some of these metals are nutritious and can provide an abundance of benefits for the functions of the human body, however some of them, the so called “heavy metals”, it has been observed that they tend to cause bioaccumulation and toxicity. For this reason, the metal determination in food is especially significant. For this determination, Microwave Assisted Extraction (MAE) was selected as a pre-processing technique, among a variety of other techniques and ICP-MS was used as a determination instrument, due to its innovation, low detection limits and fast analysis. After the development of this method, it was validated through the evaluation of its performance characteristics (linearity, working range, trueness, precision, repeatability, detection limits, quantification limits). By evaluating the above characteristics it was managed to deduce that this method is fit for the intended purpose. (EN)

Θετικές Επιστήμες

Θετικές Επιστήμες (EL)
Science (EN)

Greek

Σχολή Θετικών Επιστημών » Τμήμα Χημείας » ΠΜΣ Αναλυτική Χημεία-Διασφάλιση ποιότητας » Κατεύθυνση Αναλυτική Χημεία-Διασφάλιση ποιότητας
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης » Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)