δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Τα τυριά είναι από τα κυρίαρχα τρόφιμα ζύμωσης που παράγονται
στην Ελλάδα. Η μεγάλη ποικιλία τροφίμων στην Ευρώπη και η αυξανόμενη
φήμη ενός τοπικού προϊόντος που ξεπερνάει τα εθνικά σύνορα, οδήγησε
την Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει συστήματα ελέγχου και
πιστοποίησης των προϊόντων τα οποία προστατεύουν τη γεωγραφική
ένδειξη και την ονομασία προέλευσης γεωργικών προϊόντων. Η Ελλάδα
διαθέτει πολλά αναγνωρισμένα ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία
Προέλευσης) προϊόντα.
Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζει τα
φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων ζύμωσης
είναι το μικροβιακό τους οικοσύστημα. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής
είναι να διερευνηθεί το μικροβίωμα ενός παραδοσιακού τρόφιμου ζύμωσης
χρησιμοποιώντας τεχνικές μεταγονιδιωματικής.
Για το σκοπό αυτό συγκρίθηκε το μικροβιακό προφίλ του τρόφιμου
ζύμωσης το οποίο παράγεται βιομηχανικά έναντι του ίδιου που παράγεται
παραδοσιακά. Η αρχική μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η ανάλυση 16S
rDNA και ITS η οποία είναι μια εξαιρετικά ευαίσθητη μέθοδος
προσδιορισμού μιας αλληλουχίας DNA που εστιάζει στον προσδιορισμό της
αλληλουχίας συγκεκριμένων περιοχών -στόχων (amplicons). Το μικροβίωμα
αναλύθηκε και με τυφλή μεταγονιδιωματική (shotgun metagenomics) για να
ταυτοποιήσουμε τους μικροοργανισμούς σε επίπεδο είδους. Με την τεχνική
αυτή απομονώσαμε και μεταγονιδιωματ ικά συναρμολογημένα γονιδιώματα
(MAGs) και προχωρήσαμε σε λειτουργική ανάλυση τους για να
εντοπίσουμε γενετικά χαρακτηριστικά που πιθανώς να συνδέονται με
τεχνολογικές ιδιότητες.
(EL)
Cheese is perhaps the most important dairy product produced in
Greece. The wide variety of food in Europe and the growing demand of
local products that transcends national boarders has led the European
Union to create product control and certification protocols that reassure the
geographical indication and designation of origin of agricultural products.
Greece has a significant range of P.D.O (Protected Designation of Origin)
products.
One of the main factors affecting the physicochemical and
organoleptic features of fermented foods is their microbial ecosystem. The
purpose of this thesis was to investigate the microbiome of a traditional
fermented food using metagenomics techniques.
To that end, the microbial profile of Anevato cheese samples were
compared against the same artisanal samples. The initial method used to
characterize the microbiome was 16S rDNA and ITS analysis which is a
highly sensitive DNA sequencing technique that focuses on sequencing
specific target regions (amplicons). The microbiome was further analyzed
using shotgun metagenomics to identify the microorganisms at species
level. By using this technique, we were also able to isolate metagenome
assembled genomes (MAGs) and proceeded to their functional analysis to
identify genetic features possibly associated with technological properties.
(EN)
Θετικές Επιστήμες
Φυσικές Επιστήμες ▶ Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορική Βιοπληροφορική
(EL)
Θετικές Επιστήμες
(EL)
Science
(EN)
Ελληνική γλώσσα
Σχολή Θετικών Επιστημών » Τμήμα Βιολογίας » ΠΜΣ Βιοπληροφορική-Υπολογιστική Βιολογία » Κατεύθυνση Βιοπληροφορική-Υπολογιστική Βιολογία
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης » Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.