Μεταγονιδιωματική ανάλυση παραδοσιακού τρόφιμου ζύμωσης.

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών   

Αποθετήριο :
Πέργαμος   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Μεταγονιδιωματική ανάλυση παραδοσιακού τρόφιμου ζύμωσης.

Τζουγανάτου Γεωργία (EL)
Tzouganatou Georgia (EN)

born_digital_postgraduate_thesis
Διπλωματική Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

2024


Τα τυριά είναι από τα κυρίαρχα τρόφιμα ζύμωσης που παράγονται στην Ελλάδα. Η μεγάλη ποικιλία τροφίμων στην Ευρώπη και η αυξανόμενη φήμη ενός τοπικού προϊόντος που ξεπερνάει τα εθνικά σύνορα, οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει συστήματα ελέγχου και πιστοποίησης των προϊόντων τα οποία προστατεύουν τη γεωγραφική ένδειξη και την ονομασία προέλευσης γεωργικών προϊόντων. Η Ελλάδα διαθέτει πολλά αναγνωρισμένα ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) προϊόντα. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζει τα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων ζύμωσης είναι το μικροβιακό τους οικοσύστημα. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής είναι να διερευνηθεί το μικροβίωμα ενός παραδοσιακού τρόφιμου ζύμωσης χρησιμοποιώντας τεχνικές μεταγονιδιωματικής. Για το σκοπό αυτό συγκρίθηκε το μικροβιακό προφίλ του τρόφιμου ζύμωσης το οποίο παράγεται βιομηχανικά έναντι του ίδιου που παράγεται παραδοσιακά. Η αρχική μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η ανάλυση 16S rDNA και ITS η οποία είναι μια εξαιρετικά ευαίσθητη μέθοδος προσδιορισμού μιας αλληλουχίας DNA που εστιάζει στον προσδιορισμό της αλληλουχίας συγκεκριμένων περιοχών -στόχων (amplicons). Το μικροβίωμα αναλύθηκε και με τυφλή μεταγονιδιωματική (shotgun metagenomics) για να ταυτοποιήσουμε τους μικροοργανισμούς σε επίπεδο είδους. Με την τεχνική αυτή απομονώσαμε και μεταγονιδιωματ ικά συναρμολογημένα γονιδιώματα (MAGs) και προχωρήσαμε σε λειτουργική ανάλυση τους για να εντοπίσουμε γενετικά χαρακτηριστικά που πιθανώς να συνδέονται με τεχνολογικές ιδιότητες. (EL)
Cheese is perhaps the most important dairy product produced in Greece. The wide variety of food in Europe and the growing demand of local products that transcends national boarders has led the European Union to create product control and certification protocols that reassure the geographical indication and designation of origin of agricultural products. Greece has a significant range of P.D.O (Protected Designation of Origin) products. One of the main factors affecting the physicochemical and organoleptic features of fermented foods is their microbial ecosystem. The purpose of this thesis was to investigate the microbiome of a traditional fermented food using metagenomics techniques. To that end, the microbial profile of Anevato cheese samples were compared against the same artisanal samples. The initial method used to characterize the microbiome was 16S rDNA and ITS analysis which is a highly sensitive DNA sequencing technique that focuses on sequencing specific target regions (amplicons). The microbiome was further analyzed using shotgun metagenomics to identify the microorganisms at species level. By using this technique, we were also able to isolate metagenome assembled genomes (MAGs) and proceeded to their functional analysis to identify genetic features possibly associated with technological properties. (EN)

Θετικές Επιστήμες

Θετικές Επιστήμες (EL)
Science (EN)

Ελληνική γλώσσα

Σχολή Θετικών Επιστημών » Τμήμα Βιολογίας » ΠΜΣ Βιοπληροφορική-Υπολογιστική Βιολογία » Κατεύθυνση Βιοπληροφορική-Υπολογιστική Βιολογία
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης » Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.