Identification of authenticity markers in food of animal origin with High Resolution Mass Spectrometry

This item is provided by the institution :
/aggregator-openarchives/portal/institutions/uoa   

Repository :
Πέργαμος   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Identification of authenticity markers in food of animal origin with High Resolution Mass Spectrometry

Παναγοπούλου Δήμητρα (EL)
Panagopoulou Dimitra (EN)

born_digital_postgraduate_thesis
Διπλωματική Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

2024


Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (ψάρια και θαλασσινά, κρέας, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα) διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή του ανθρώπου, καθώς αποτελούν την κύρια πηγή όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Εστιάζοντας στο κρέας και τα προϊόντα του, έχουν μεγάλη σημασία τόσο για τους καταναλωτές όσο και για την παγκόσμια οικονομία λόγω της υψηλής εμπορικής και διατροφικής του αξίας. Ωστόσο, τα προϊόντα κρέατος συχνά υπόκεινται σε πρακτικές νοθείας. Οι πιο συνηθισμένες παράνομες πρακτικές περιλαμβάνουν την προσθήκη διαφορετικών ζωικών ειδών (π.χ. άλογο και χοιρινό), την εσφαλμένη επισήμανση της γεωγραφικής προέλευσης ή την εσφαλμένη επισήμανση της πρακτικής διατροφής του ζώου. Για το σκοπό αυτό, έχουν αναπτυχθεί και εφαρμοστεί πολυάριθμες αναλυτικές μεθοδολογίες προκειμένου να προσφερθούν ρεαλιστικές λύσεις στη βιομηχανία τροφίμων. Ωστόσο, υπάρχει επιτακτική ανάγκη βελτίωσης των καθιερωμένων μεθοδολογιών και παροχής ολιστικών ροών εργασίας για την αξιολόγηση της προέλευσης των τροφίμων. Τις τελευταίες δεκαετίες, η Φασματομετρία Μαζών Υψηλής Διακριτική ικανότητας (HMRS) αποτελεί μια σημαντική αναλυτική τεχνική για την αντιμετώπιση ζητημάτων αυθεντικότητας και την παροχή αξιόπιστων αποτελεσμάτων. Σε συνδυασμό με τη μεταβολομική, μια αναδυόμενη τεχνική omic, αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για τη διερεύνηση της αυθεντικότητας του κρέατος. Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής είναι η ανάπτυξη μιας ολιστικής ροής εργασίας για τη διερεύνηση της αυθεντικότητας διαφόρων ζωικών μυϊκών ιστών, αξιοποιώντας το σύνολο των περιεχόμενων μεταβολιτών. Για τον σκοπό αυτό, συνδυάστηκαν η υγρή χρωματογραφία αντίστροφης φάσης (RPLC) και η χρωματογραφία υδρόφιλης αλληλεπίδρασης (HILIC) σε συνδυασμό με φασματομετρία μάζας τετραπλού χρόνου πτήσης (LC-QTOFMS) που λειτουργεί σε λειτουργία θετικού ιοντισμού, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη κάλυψη μεταβολιτών. Εφαρμόζοντας μια προσέγγιση στοχευμένης σάρωσης μέσω της αξιοποίησης εσωτερικών βάσεων δεδομένων, ανιχνεύθηκαν και ταυτοποιήθηκαν περισσότεροι από 90 μεταβολίτες σε κάθε χρωματογραφία, οι οποίοι ανήκουν σε κατηγορίες όπως αμινοξέα και τα παράγωγά τους, οργανικά οξέα, λιπαρά οξέα, βιταμίνες κ.λπ. 10 Σε συνδυασμό με χημειομετρία (PCA και PLS-DA), επιτεύχθηκε διάκριση των δειγμάτων ανάλογα με την προέλευση των ζώων, τον τύπο του μυϊκού ιστού των ζώων και την πρακτική διατροφής, ενώ διερευνήθηκαν και ταυτοποιήθηκαν πιθανοί δείκτες αυθεντικότητας. (EL)
Food of animal origin (fish and seafood, meat, milk and dairy products) plays a significant role in human nutrition, being the main source of all necessary nutrients. Focusing on meat and its products, are of great importance for both the consumers and global economy due to their high commercial and nutritional value. However, meat products are often being subjected to adulteration practices. The most common illegal practices include the addition of different animal species (e.g. horse and pork), mislabeling of the geographical origin or mislabeling of the feeding practice of the animal. For this purpose, numerous analytical methodologies have been developed and applied in order to offer realistic solutions to the food industry. However, there is an imperative need to improve the established methodologies and provide holistic workflows to evaluate the origin of the food product. During the last decades, High Resolution Mass Spectrometry (HMRS) represents a significant analytical technique to address authenticity issues and provide reliable results. Combined with metabolomics, an emerging omics based technique, comprises a promising approach for meat authenticity investigation. The aim of the present master thesis is the development of a holistic workflow to investigate authenticity of different animal muscle tissues, exploiting the metabolite content. For this purpose, Reversed Phase Liquid Chromatography (RPLC) and Hydrophilic Interaction Chromatography (HILIC) coupled to Quadruple Time-of-Flight Mass Spectrometry (LC-QTOFMS) operated in positive ion mode were combined in order to reach the maximum metabolites coverage. Applying a target screening approach through the exploitation of in-house databases, more than 90 metabolites were detected and identified in each chromatography, belonging to the categories such as amino acids and their derivatives, organic acids, fatty acids, vitamins etc. In combination with chemometrics (PCA and PLS-DA), discrimination of samples according to animal origin, animal muscle tissue type and feeding practice was achieved, while potential authenticity markers were investigated and identified. (EN)

Θετικές Επιστήμες

Θετικές Επιστήμες (EL)
Science (EN)

English

Σχολή Θετικών Επιστημών » Τμήμα Χημείας » ΠΜΣ Αναλυτική Χημεία-Διασφάλιση ποιότητας » Κατεύθυνση Αναλυτική Χημεία-Διασφάλιση ποιότητας
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης » Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)