ΕΓΙΝΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΙΣΟΘΕΡΜΩΝ ΡΟΦΗΣΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ, ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ, ΣΥΚΩΝ, ΔΑΜΑΣΚΗΝΩΝ, ΒΕΡΥΚΟΚΩΝ ΣΕ 15, 30, 45, 60 C ΓΙΑ ΡΟΦΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΡΟΦΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΠΡΟΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΜΕΘΟΔΟ COST-90 ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ. ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ ΕΑΒ,HALSEY, HALSEY (T), HENDERSON, IGLESIAS, SYCHIRITE ΣΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΕΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ, ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ. ΤΕΛΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗ, ΔΕ, ΔS ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΡΟΦΗΣΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΦΡΟΥΤΑ. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ "ΜΕΣΟΥ" ΦΡΟΥΤΟΥ.
THE EXPERIMENTAL DETERMINATION OF SEVERAL DRIED FRUITS NAMELY SULTANA RAISINS, CURRENTS, FIGS, PRUNES AND APRICOTS, WAS DONE FOR TEMPERATURES 15, 30, 45, 60 CFOR AD-DESORPTION, USING THE STANDARD METHOD OF COST-90. SEVERAL EQUATIONS OF THE LITERATURE WERE TESTED REGARDING THEIR ABILITY TO DESCRIBE THE EXPERIMENTALDATA. THE GAB EQUATION WAS FOUND AS THE MOST SUITABLE AND ITS PARAMETER WERE ESTIMATED USING THE METHOD OF NON-LINEAR DIRECT REGRESSION. THE DEPENDENCE OF THE PARAMETERS ON TEMPERATURE AND TYPE OF PRODUCT WAS ALSO FOUND. FINALLY THE THERMODYNAMIC PROPERTIES ΔΗ, ΔΕ, ΔS AS A FUNCTION OF MOISTURE CONTENT WERE DETERMINED AND THE MOISTURE SORPTION MECHANISM IN DRIED FRUITS WAS INVESTIGATED.