Ζύμωση, συντήρηση και οικολογία της επιτραπέζιας ελιάς

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Fermentation, preservation and ecology of table olives
Ζύμωση, συντήρηση και οικολογία της επιτραπέζιας ελιάς

Panagou, Efstathios
Πανάγου, Ευστάθιος

PhD Thesis

2002


Μελετήθηκε η ζύμωση του πράσινου ελαιόκαρπου με τη χρήση καλλιέργειας εκκίνης Lactobacillus pentosus. Στη συνέχεια ο καρπός συσκευάστηκε σε εύκαμπτες πλαστικές συσκευασίες με άλμη ή τροποποιημένες ατμόσφαιρες. Τέλος μελετήθηκε η μικροβιακή οικολογία του καρπού με τη βοήθεια ηλεκτρονικού μικροσκόπιου σάρωσης. Παράλληλα, μελετήθηκε η συσκευασία της ξηραλάτης ελιάς Θάσου σε πλαστικούς περιεκτές με τη χρήση τροποποιημένων ατμόσφαιρων. Ο εμβολιασμός της αλμης με L. Pentosus συνέβαλε στη μείωση του συνολικού χρόνου ζύμωσης καθώς επίσης και του χρόνου επιβίωσης των αλλοιογόνων μικροοργανισμών. Κατά τη συσκευασία του καρπού διαπιστώθηκε ότι η παράμετρος της υφής και του χρώματος του καρπού μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δείκτες ποιότητας που καθορίζουν τη διάρκεια ζωής στο ράφι. Από την μικροσκοπική παρατήρηση των καρπών έδειξε συγκέντρωση γαλακτικών βακτηρίων στα στομάτια και στους υποστομάτιους χώρους του καρπού.

Γεωπονικές Επιστήμες και Κτηνιατρική ➨ Γεωπονική Βιοτεχνολογία

Οικολογία
Agricultural and Veterinary Sciences
Γεωπονική Βιοτεχνολογία
Γεωπονικές Επιστήμες και Κτηνιατρική
Agricultural Biotechnology
Ecology
Ξηραλάτες ελιές
Επιτραπέζιες ελιές
Table olives
Πράσινες ελιές
Olives fermentation
Green table olives
Dry salted olives
Ζύμωση ελιάς

Ελληνική γλώσσα

Agricultural University of Athens
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.