Προσδιορισμός αντιοξειδωτικών ουσιών σε φαρμακευτικά φυτά της ελληνικής χλωρίδας

This item is provided by the institution :
National Documentation Centre (EKT)   

Repository :
National Archive of PhD Theses  | ΕΚΤ NA.Ph.D.   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Determination of phenolic compounds present in pharmaceutical plants of greek flora
Προσδιορισμός αντιοξειδωτικών ουσιών σε φαρμακευτικά φυτά της ελληνικής χλωρίδας

Papageorgiou, Vasiliki
Παπαγεωργίου, Βασιλική

PhD Thesis

2009


In the content of the dissertation project, 4 major experiments were carried out. The 1st experiment aimed to: a) classify 11 phenolic compounds based on their antioxidant activity and b) evaluate 3 solvents with respect to their efficiency in producing high antioxidant activity extracts. The analysis concluded that gallic acid exhibited the highest antioxidant activity, whereas the lowest was observed in p-coumaric acid and vanillic acid. A statistical analysis illustrated significant differences among the 3 solvents tested, with methanol being the most sensitive. The 2nd experiment aimed to study the effect of 3 extraction methods on: a) the qualitative and quantitative determination, b) the total phenolic content and c) the antioxidant activity of Origanum vulgare L. and Hypericum perforatum L. The results illustrated that the extraction method does not influence the phenolic profile of the plant extracts. However, the statistical comparison of these methods with respect to quantitative composition showed significant differences. Reflux extraction exhibited a statistically higher sensitivity than sonication and maceration and more precisely, the former method proved to be significantly more sensitive in the extraction of flavonoids and slightly more sensitive in the extraction of phenolic acids. The effect of the developmental stage on the phenolic composition of 9 plants of Greek flora was the aim of the 3rd experiment. The results showed that a plant’s development stage is a fundamental parameter that defines the concentration of flavonoids and phenolic acids found in the examined plant leaves. The concentration level of the former reached its maximum level during flowering period while the maximum level for the lather was achieved during fruiting climate condition did not alter the plant’s phenolic profile. However, they may be responsible for the observed variations in the plants phenolic concentration.
Στην παρούσα διατριβή πραγματοποιήθηκαν 4 πειράματα. Στόχος του 1ου πειράματος ήταν: α) η ταξινόμηση 11 πρότυπων φαινολικών ενώσεων με κριτήριο την αντιοξειδωτική τους δράση, και β) η αξιολόγηση 3 διαλυτών ως προς την αποτελεσματικότητα τους να αποδίδουν εκχυλίσματα υψηλής αντιοξειδωτικής ικανότητας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το γαλλικό οξύ παρουσιάζει την υψηλότερη τιμή ενώ ασθενέστερη αντιοξειδωτική δράση εμφανίζουν το π-κουμαρικό οξύ και το βανιλλικό οξύ. Η στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων έδειξε σημαντικές διαφορές μεταξύ των διαλυτών εκχύλισης με τη μεθανόλη να εμφανίζεται στατιστικά πιο ευαίσθητη από τους υπόλοιπους. Στο 2ο πείραμα μελετήθηκε η επίδραση 3 μεθόδων εκχύλισης: α) στη ποιοτική και ποσοτική σύσταση, β) στο ολικό φαινολικό περιεχόμενο και γ) στην αντιοξειδωτική δραστικότητα της ρίγανης και του βαλσαμόχορτου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μέθοδοι εκχύλισης δεν διαφοροποιούν το φαινολικό προφίλ των εκχυλισμάτων των φυτών, αλλά μεταβάλλουν σημαντικά τη ποσοτική σύσταση αυτών. Η μέθοδος reflux βρέθηκε να είναι περισσότερο ευαίσθητη από τις υπόλοιπες μεθόδους και μάλιστα περισσότερο ευαίσθητη στη παραλαβή των φλαβονοειδών και ελαφρώς περισσότερο ευαίσθητη στη παραλαβή των φαινολικών οξέων. Η επίδραση του σταδίου ανάπτυξης εννέα φυτών της ελληνικής χλωρίδας στη φαινολική σύσταση και την αντιοξειδωτική τους δράση αποτέλεσε στόχος του 3ου πειράματος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το αναπτυξιακό στάδιο αποτελεί τον κυρίαρχο παράγοντα που καθορίζει τη συγκέντρωση των φλαβονοειδών και των φαινολικών οξέων στα φύλλα των υπό μελέτη φυτών, με τις τιμές των πρώτων να μεγιστοποιούνται την περίοδο της ανθοφορίας τους και των δεύτερων τη περίοδο της καρποφορίας τους. Οι κλιματολογικοί παράγοντες δεν διαφοροποίησαν το φαινολικό προφίλ των φυτών, ωστόσο, μπορεί να θεωρηθούν υπεύθυνες για τις διακυμάνσεις που παρατηρήθηκαν στις συγκεντρώσεις των φαινολικών συστατικών.

Γεωπονικές Επιστήμες και Κτηνιατρική ➨ Γεωπονία, Δασολογία και Αλιεία
Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογία ➨ Επιστήμη Χημικού Μηχανικού

Αντιοξειδωτική δράση
Ξήρανση με έκθεση στον αέρα
Stage of development
Chemical Engineering
Υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης
Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογία
Seasonal variation
Εποχική διακύμανση
Στάδιο ανάπτυξης
Agriculture, Forestry and Fisheries
Agricultural and Veterinary Sciences
Freeze drying
Γεωπονικές Επιστήμες και Κτηνιατρική
Air drying
Antioxidant activity
Phenolic compounds
Επιστήμη Χημικού Μηχανικού
Λυοφιλίωση
Engineering and Technology
Φαινολικά συστατικά
Φυτά, Φαρμακευτικά
Αρωματικά φυτά
Γεωπονία, Δασολογία και Αλιεία
Aromatic and pharmaceutical plants
High performance liquid chromatography

Greek

Agricultural University of Athens
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)