Ο ρόλος της κλαστερίνης στην εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2012 (EL)

The role of clusterin as a biomarker in colorectal tumourigenesis
Ο ρόλος της κλαστερίνης στην εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου

Γκίκας, Παναγιώτης

Background: Clusterin, also known as apolipoprotein J (ApoJ), is a heterodimeric highly conserved and secreted glycoprotein being expressed in a wide variety of tissues and found in many body fluids. Recently, a potential oncogenic role of clusterin in the development and/or progression of several human cancers has been examined. Aim: To investigate the potential role of clusterin as a biomarker in human colorectal adenocarcinoma. Methods: 81 colorectal carcinomas were used to assess the expression of clusterin, cellular proliferation and cellular apoptosis using immunohistochemistry and TUNEL assay. Subsequently, the correlation of clusterin expression with the clinicopathological characteristics of the tumors was examined, in an attempt to investigate its potential use asa biomarker in colorectal cancer. Results: Clusterin expression was found to be statistically associated with tumor size, tumor stage and cellular proliferation but the observed associations were weak. Conclusion: Over expression of cytoplasmic clusterin in human colorectal cancer may be involved in tumourigenesis, however as yet we cannot support its use as a biomarker.
Η κλαστερίνη είναι ένα αίνιγμα. Παρόλο που ανακαλύφθηκε πριν από 20 περίπου χρόνια, δεν έχει ακόμα διευκρινισθεί ο βιολογικός της ρόλος. Πρόσφατες έρευνες ρίχνουν κάποιο φως στην διττή ενέργεια της κλαστερίνης σε σχέση με την ογκογένεση, αφού προτείνουν ότι η αποπτωτική και αντιαποπτωτική της λειτουργία σχετίζεται με τα πυρηνικά και κυτταροπλασματικά της κλάσματα αντιστοίχως, και ότι οι λειτουργίες της εξαρτώνται και μεταβάλλονται ανάλογα με το περιβάλλον του κυττάρου. Προκειμένου να διευκρινίσουμε τον ρόλο της κλαστερίνης στην εντερική νεοπλασία, μελετήσαμε παρασκευάσματα ασθενών με ορθοκολικό καρκίνο, ως προς την παρουσία και την εντόπισή της. Διερευνήσαμε την σχέση μεταξύ της κλαστερίνης και του σταδίου του όγκου. Επιπρόσθετα, προσπαθήσαμε να συσχετίσουμε την έκφραση της κυτταροπλασματικής μορφής της κλαστερίνης με την συχνότητα της απόπτωσης. Τέλος, σε αντίθεση με μελέτες του παρελθόντος προσπαθήσαμε να συσχετίσουμε εργαστηριακά μας ευρήματα με κλινικοπαθολογικά δεδομένα επί των ασθενών μας ούτως ώστε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα που μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα στην κλινική πράξη. Η παρούσα εργασία κατέδειξε: 1. ένα αυξανόμενο επίπεδο πρωτοπλασματικής κλαστερίνης σχετίζεται με μειωμένη κυτταρική απόπτωση, αυξημένη επιθετικότητα και μεταστάσεις υποθέτοντας ότι αυτή η πρωτεΐνη μπορεί να παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην πολυσταδιακή επέκταση και πρόοδο του ορθοκολικού καρκίνου, 2. επί του παρόντος δεν μπορεί να καθιερωθεί η κλαστερίνη σαν διαγνωστικός ή προγνωστικός δείκτης του ορθοκολικού καρκίνου περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη για να διευκρινιστεί πλήρως ο ακριβής ρόλος της κλαστερίνης και επομένως να επιτρέψει την κατάλληλη χρήση της στην ιατρική πρακτική.

PhD Thesis

Basic Medicine
Κυτταρικός κύκλος
Ογκογένεση
Medical and Health Sciences
Προγνωστικοί δείκτες ορθοκολικού καρκίνου
Απόπτωση
Clusterin / apolipoprotein J
Clusterin
Stress-response
Complement injury
Clusterin as biomarker in intestinal neoplasia
Ορθοκολικός καρκίνος
Βασική Ιατρική
Ιατρική και Επιστήμες Υγείας
Κλαστερίνη
Apoptosis
Cancer


Ελληνική γλώσσα

2012


National and Kapodistrian University of Athens
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.