Procurements of public sector: an algorithmic approach for evaluation of suppliers

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2011 (EL)

Δημόσιες ηλεκτρονικές προμήθειες: αλγοριθμική αξιολόγηση προσφορών προμηθευτών
Procurements of public sector: an algorithmic approach for evaluation of suppliers

Πάντα, Μαρία
Panta, Maria

Η αποτελεσματική διαχείριση των δημόσιων προμηθειών αναδεικνύεται σε ζήτημαεξαιρετικής σημασίας το οποίο έχει επιπτώσεις τόσο στα οικονομικά των δημοσίωνοργανισμών όσο και στην λειτουργία τους. Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο διεξαγωγήςτων δημόσιων προμηθειών, ιδιαιτέρως στις διαδικασίες αξιολόγησης τωνπροσφορών, αν και απλό στην εφαρμογή, παρουσιάζει ελλείψεις και δεν εξασφαλίζειπάντοτε την επιλογή της συμφερότερης προσφοράς. Στο πλαίσιο του ΕθνικούΣυστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Προμηθειών είναι απαραίτητη η καθιέρωσηνέου συστήματος αξιολόγησης το οποίο θα είναι δίκαιο για τους συμμετέχοντες καιαποδοτικό για τους δημόσιους οργανισμούς.Προς την κατεύθυνση αυτή, η παρούσα διατριβή προτείνει και παρουσιάζει μια νέαμεθοδολογία αξιολόγησης προσφορών στο πλαίσιο του Εθνικού ΣυστήματοςΗλεκτρονικών Δημοσίων Προμηθειών. Κύρια χαρακτηριστικά της είναι η υιοθέτησημοντέλων γραμμικού προγραμματισμού τα οποία, με βάση τη συγκριτική αξιολόγησητων προσφορών (benchmarking), εκτιμούν δείκτες αποδοτικότητας οι οποίοιαξιοποιούνται για την κατάταξη τους και τελικώς για την ανάδειξη του μειοδότη.Κύρια χαρακτηριστικά των μοντέλων αυτών είναι η χρήση μεταβλητών συντελεστώνστάθμισης της βαθμολογίας στα κριτήρια αξιολόγησης και τιμής προσφοράς καθώςεπίσης και η ευελιξία τους να ενσωματώνουν ιδιαίτερες απαιτήσεις όπως γιαπαράδειγμα σύγκριση προσφορών σε διαγωνισμούς υπηρεσιών με πολλαπλές τιμέςπροσφοράς.Η εργασία αυτή χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο εισαγωγικό μέρος περιλαμβάνειτρία κεφάλαια στα οποία παρουσιάζονται συνοπτικά θέματα του ηλεκτρονικούεπιχειρείν που αφορούν τη λειτουργία των δημοσίων οργανισμών και αναλύεται τοΕθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Προμηθειών. Στο δεύτερο μέροςπαρουσιάζεται η προτεινόμενη μεθοδολογία αξιολόγησης. Αναλυτικά στο Κεφάλαιο2.1 σχολιάζεται το ισχύον πλαίσιο αξιολόγησης προσφορών και με τη βοήθειααναφορών σε δημοσιευμένες προκηρύξεις διαγωνισμών και αριθμητικούπαραδείγματος, εντοπίζονται και προβάλλονται οι αδυναμίες και τα προβλήματα που αυτό εμφανίζει. Στο Κεφάλαιο 2.2 παρουσιάζεται η βιβλιογραφία για τις ποσοτικέςμεθόδους αξιολόγησης προμηθευτών και προσφορών τους που μέχρι σήμερα έχειδημοσιευθεί. Στη συνέχεια, στο Κεφάλαιο 2.3 παρουσιάζεται η προτεινόμενημεθοδολογία και τα μοντέλα γραμμικού προγραμματισμού τα οποία βασίζονται στηνΠεριβάλλουσα Ανάλυση Δεδομένων (Data Envelopment Analysis). Στο τρίτο μέρος,για την τεκμηρίωση της καταλληλότητας της προτεινόμενης μεθοδολογίας,παρουσιάζονται δύο εφαρμογές-μελέτες περιπτώσεων που αντιστοιχούν σεπραγματικά προβλήματα αξιολόγησης προσφορών για υπηρεσίες σε φορείς τουδημοσίου. Τέλος, στο Παράρτημα Ι αναφέρεται συνοπτικά η σχετική θεωρία τηςΠεριβάλλουσας Ανάλυσης Δεδομένων που αποτελεί τη βάση της προτεινόμενηςμεθοδολογίας.

PhD Thesis

Περιβάλλουσα ανάλυση δεδομένων
Evaluation
Economics and Business
Εθνικό σύστημα εθνικών δημοσίων προμηθειών
Social Sciences
National system for electronic procurement
Linear programming
Κοινωνικές Επιστήμες
Γραμμικός προγραμματισμός
Αξιολόγηση προσφορών για υπηρεσίες
Data envelopment analysis
Οικονομικά και Επιχειρήσεις


Ελληνική γλώσσα

2011


University of Piraeus (UNIPI)
Πανεπιστήμιο Πειραιώς




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.