Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2013 (EL)

Η οργάνωση ενός συστήματος ασφάλισης φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα
The formation of a natcat program for Greece

Πετσέτη, Αγλαΐα
Petseti, Aglaia

Η συμβολή της παρούσας εργασίας, εκτός από το να εντοπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν από τις φυσικές καταστροφές, να εκφράσει την αναγκαιότητα αντιμετώπισής τους και να διερευνήσει πιθανές λύσεις που έχουν εφαρμοστεί παγκοσμίως μέσω της εξέτασης της σχετικής βιβλιογραφίας, είναι να προτείνει ένα σύστημα αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών των σεισμών στη χώρα μας λαμβάνοντας υπόψη πραγματικά δεδομένα μέσω της δημιουργίας ενός πραγματικού χαρτοφυλακίου που εκτίθεται στο σεισμικό κίνδυνο. Μέχρι τώρα οι ασφαλιστικές εταιρείες εφαρμόζουν μοντέλα εκτίμησης ζημιών στο δικό τους χαρτοφυλάκιο κινδύνων που όμως είναι πολύ περιορισμένο λόγω του χαμηλού βαθμού ασφάλισης του κινδύνου του σεισμού στη χώρα μας. Η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων σε εθνικό επίπεδο όπως επιτευχθεί στην παρούσα διατριβή και η εκτίμηση των ζημιών από τους σεισμούς είναι πολύ χρήσιμη γνώση για τους ασφαλιστές, τους αντασφαλιστές αλλά και για το ίδιο το κράτος κατά τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των σεισμών. Η δημιουργία αυτής της βάσης δεδομένων αναμένεται να έχει και μελλοντική χρήση για την εκτίμηση ζημιών από άλλες φυσικές καταστροφές επιτρέποντας κατά τον ίδιο τρόπο την καλύτερη διαχείριση τους.

PhD Thesis

Social Sciences
Other Social Sciences
Natcat program for earthquake insurance
Cresta zones
Υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών από σεισμούς
Άλλες Κοινωνικές Επιστήμες
Αντασφάλιση
Modelling natcat risk
Reinsurance
Διαχείριση φυσικών καταστροφών
Ποσοτικές εκτιμήσεις ζημιών από σεισμούς στην Ελλάδα
Disaster insurance
Managing natural hazards
Μοντέλα εκτίμησης καταστροφικών ζημιών
Κοινωνικές Επιστήμες
Quantitative estimation of losses due to earthquakes in Greece
Εθνικό σύστημα ασφάλισης σεισμών
Compulsory home insurance for earthquake risk


Ελληνική γλώσσα

2013


University of Piraeus (UNIPI)
Πανεπιστήμιο Πειραιώς




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.