The role of liquid-based cytology in the investigation of breast lesions

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2011 (EL)

Ο ρόλος της κυτταρολογίας υγρής φάσης στη διερεύνηση παθήσεων του μαστού
The role of liquid-based cytology in the investigation of breast lesions

Κονοφάος, Πέτρος
Konofaos, Petros

Εισαγωγή: Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η αξιολόγηση της τεχνικής ThinPrep® στη διάγνωση καλοηθών και κακοήθων αλλοιώσεων σε υλικό παρακέντησης δια λεπτής βελόνης. Επίσης, με τη χρήση ανοσοκυτταροχημικών τεχνικών διερευνήθηκε η έκφραση των γονιδίων ki-67, HER2 και p53 καθώς και των οιστρογονικών και προγεστερονικών υποδοχέων σε κυτταρολογικά δείγματα από πρωτογενή καρκινώματα του μαστού που τοποθετήθηκαν σε Cytolyt® (Hologic, Inc, Marlborough, Μass, ΗΠΑ). Τέλος, διενεργηθεί σύγκριση των ανοσοκυτταροχημικών αποτελεσμάτων με αυτά των ανοσοϊστοχημικών τεχνικών που εφαρμόσθηκαν στα αντίστοιχα χειρουργικά παρασκευάσματα.Ασθενείς και μέθοδοι: Πραγματοποιήθηκε διαδερμική βιοψία FNA σε εστιακές αλλοιώσεις του μαστού σε 119 ενήλικες γυναίκες ασθενείς κατά τη διάρκεια 31 μηνών. Στη συνέχεια, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε χειρουργική εκτομή των όγκων. Προκειμένου να υπολογιστεί η διαγνωστική ακρίβεια της κυτταρολογίας TP προστέθηκαν στον ως άνω αναφερόμενο πληθυσμό (119 ασθενείς με κακοήθη καρκίνο του μαστού) άλλες 207 ασθενείς με καλοήθης όγκους του μαστού στις οποίες έγινε κατά το χρονικό διάστημα της μελέτης FNA βιοψία του μαστού. Άρα ο πληθυσμός των ασθενών στον οποίο μελετήθηκε η διαγνωστική ακρίβεια της TP κυτταρολογίας ήταν 326 θήλεις ασθενείς. Οι ασθενείς με τις καλοήθεις παθήσεις του μαστού δε συμμετείχαν στη μελέτη έκφρασης των ορμονικών υποδοχέων (PR, ER), ki-67, HER2 και p53.Αποτελέσματα: Η ανάλυση των αποτελεσμάτων της κυτταρομετρίας υγρής φάσης εμφάνισε ειδικότητα 98.06% και ευαισθησία 94,12%. Η PPV ήταν 96.56%, η NPV 96,67% και η ΟΑ ήταν 96,62%. Η συνολική ακρίβεια της κυτταρολογικής εξέτασης ΤΡ για την έκφραση των PR, ER, ki-67, p53 και HER-2 ήταν 99.15%, 96.64%, 96%, 99% και 97% αντίστοιχα. Υπήρξε μια ισχυρή θετική συσχέτιση μεταξύ των ανοσοϊστοχημικών και ανοσοκυτταροχημικών αποτελεσμάτων για όλους τους δείκτες αξιολόγησης. Συμπεράσματα: Η μελέτη μας ανέδειξε την υψηλή ειδικότητα και ευαισθησία της κυτταρολογίας TP στη διερεύνηση ύποπτων κλινικών αλλοιώσεων του μαστού. Η κυτταρομετρία υγρής φάσης θα μπορούσε να μειώσει τη διαγνωστική αβεβαιότητα της κυτταρολογικής αξιολόγησης της βιοψίας FNA. Αυτή η πιλοτική μελέτη δείχνει ότι είναι δυνατή η παρακολούθηση πολλαπλών μοριακών δεικτών με τη χρήση της κυτταρολογικής μεθόδου TP. Η συλλογή των δειγμάτων και η αποθήκευσή τους είναι απλή και επιτρέπει τη συλλογή του δείγματος FNA τόσο για διαγνωστικούς σκοπούς όσο και για την πραγματοποίηση βοηθητικών μελετών. Η ακρίβεια της τεχνικής TP στην αξιολόγηση της έκφρασης των ER, PR, ki-67, p53 και HER2 είναι συγκρίσιμη με εκείνη της ιστολογικής αξιολόγησης και θα μπορούσε να είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τον προεγχειρητικό σχεδιασμό της θεραπείας.

PhD Thesis

Ki-67
Medical and Health Sciences
Estrogen receptors
Breast cancer
Οιστρογονικοί υποδοχείς
Progesterone receptors
p53
Medical Biotechnology
Liquid phase cytology
Κυτταρολογία υγρής φάσης
Καρκίνος μαστού
Προγεστερονικοί υποδοχείς
HER2
Ιατρική Βιοτεχνολογία
Ιατρική και Επιστήμες Υγείας


Ελληνική γλώσσα

2011


National and Kapodistrian University of Athens
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.