The effects of coffee consumption on lipids and homocysteine metabolism

This item is provided by the institution :
National Documentation Centre (EKT)   

Repository :
National Archive of PhD Theses  | ΕΚΤ NA.Ph.D.   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Η επίδραση της κατανάλωσης καφέ στα λιπίδια αίματος και στην ομοκυστεΐνη του πλάσματος
The effects of coffee consumption on lipids and homocysteine metabolism

Mirkopoulou, Daphne
Μιρκοπούλου, Δάφνη

PhD Thesis

2016


Εισαγωγή: Η επίδραση της κατανάλωσης καφεϊνούχων ροφημάτων και κυρίως του καφέ σε κάθε μορφή του, στην υγεία έχει αποτελέσει αντικείμενο εντατικής επιστημονικής έρευνας, καθώς αφορά μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και μπορεί να έχει σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Σκοπός: Σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνηθεί η επίδραση του στιγμιαίου, συγκριτικά με άλλα είδη καφέ, στα επίπεδα λιπιδίων αίματος και ομοκυστεΐνης του πλάσματος σε έναν πληθυσμό νέων υγιών ενηλίκων.Υλικό και μέθοδος: Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 875 επί θητείαν οπλίτες. Προσδιορίστηκαν οι τιμές της ολικής χοληστερόλης, της LDL, της HDL και της λιποπρωτεΐνης α.Καταγράφηκαν επίσης η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος, το κάπνισμα, οι διατροφικές τους συνήθειες (μέσω ερωτηματολογίου εβδομαδιαίας κατανάλωσης τροφίμων) και η ποσότητα και το είδος των καφέδων που κατανάλωναν ημερησίως. Οι αιμοληψίες πραγματοποιήθηκαν σε δύο μήνες μετά από 8ωρη βραδινή νηστεία και αναλύθηκαν στα εργαστήρια του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Χρησιμοποιήθηκαν παραμετρικές μέθοδοι ανάλυσης σε επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας p<0,05.Αποτελέσματα: H κατανάλωση καφέ, ανεξαρτήτως του είδους του, συσχετίστηκε με αυξημένα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και της LDL αίματος σε νέους ενήλικες, και χαμηλά επίπεδα HDL. Η σχέση αυτή φαίνεται πως έστω και οριακά παραμένει και μετά την προσαρμογή για συγχυτικούς παράγοντες, όπως είναι ο δείκτης μάζας σώματος και η ηλικία. Συγκεκριμένα, αύξηση της κατανάλωσης κατά έναν καφέ την ημέρα προκαλεί αύξηση της ολικής χοληστερόλης κατά 4,473 mg/dl. Από τους καφεπότες, το ευνοϊκότερο λιπιδαιμικό προφίλ είχαν όσοι έπιναν Frappe. H κατανάλωση καφέ Frappe συσχετίστηκε θετικά με την τιμή της ολικής χοληστερόλης. Αύξηση τηςκατανάλωσης κατά έναν καφέ την ημέρα προκαλεί αύξηση της ολικής χοληστερόλης κατά 5,76mg/dl. Παρατηρήθηκαν αυξημένες τιμές ομοκυστεΐνης, ιδιαίτερα σε πότες Frappe (άνω των 15μmol/l). Συμπεράσματα: Οι καφεπότες εμφανίζουν επιβάρυνση του λιπιδαιμικού τους προφίλ. Ο στιγμιαίος καφές συσχετίζεται με τη μικρότερη επιβάρυνση.Ο αριθμός των καφέδων/ημέρα συσχετίζεται με τις τιμές των λιπιδίων. Μελλοντικές τυχαιοποιημένες μελέτες σε μεγάλο αριθμό ατόμων του γενικού πληθυσμού και των δύο φύλων αναμένεται να βοηθήσουν στην εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων για την επίδραση του στιγμιαίου καφέ και των κατηγοριών του στα λιπίδια του αίματος.
Background: The effect of caffeinated beverages and coffee, in particular, in all its forms, have on an individual’s health, has been the main focus of various scientific research throughout the years, since it involves large parts of the population and may have significant social and economic implications.Purpose: The purpose of this study was to investigate the effect of instant coffee on the blood lipid level and homocysteine of a population of young healthy adults.Material and methods: The study sample consisted of 875 Greek constricted duty soldiers. The participants’ total cholesterol, LDL, HDL and TRG values, as well their age, body mass index (BMI), smoking habits, nutrition habits and the amount and type of coffee they consumed on a daily basis were recorded. Blood collection was performed in a two mounths span after an 8-hour evening fast, in the clinical laboratories of the Teaching Hospital of Alexandroupoli. Parametric analysis, with a level of statistical significance p<0.05, was used.Results: Coffee drinkers had higher levels of total cholesterol, TRG, HDL and LDL compared with no coffee drinkers. Frappe drinkers had a more favorable profile comparing with NES or Greek coffee consumers (p<0.001).Significant Pearson correlations were observed between number of cups of coffee and lipids in total sample [Cholesterol (r=0.122, p<0.001) HDL (-0.144, p<0.001), LDL (0.104, p=0.049)], while only total cholesterol was correlated to cups of coffee in Frappe drinkers (r=0.147, p=0.001). One cup of Frappe coffee was associated with a mean increase of 4.2 mg/dl in total cholesterol ( Table 4). Conclusions: Coffee drinkers had an unfavorable lipidemic profile. Instant coffee, however, was associated with a more favorable profile. The number of cups of instant coffee/day was correlated with total cholesterol values. Future randomized studies on a larger general population sample for both genders may help us get more conclusive results on the effects of instant coffee, and itssubtypes, on blood lipid levels.Key words: cholesterol, homocysteine, dyslipidaimia, nutrition, frappe coffee

Ιατρική και Επιστήμες Υγείας ➨ Βασική Ιατρική

Dyslipidaimia
Basic Medicine
Ομοκυστεΐνη πλάσματος
Nutrition
Medical and Health Sciences
Diterpens
Plasma homocysteine
COFFEE INTAKE
Καφεΐνη
HDL-Χοληστερόλη
Cholesterol
Serum lipids
Στιγμαίος καφές
Λιπιδαιμικό προφίλ
Καφές
Διτερπένια
Hyperhomocysteinemia
Βασική Ιατρική
Homocysteine
Ιατρική και Επιστήμες Υγείας
Frappe coffee
Caffeine

Greek

Democritus University of Thrace (DUTH)
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ)

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ). Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Ιατρικής. Τομέας Παθολογίας. Κλινική Πανεπιστημιακή Καρδιολογική




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)