Συσχέτιση εκζέματος και τροφικής αλλεργίας στην παιδική ηλικία

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



The association of eczema and food allergy in childhood
Συσχέτιση εκζέματος και τροφικής αλλεργίας στην παιδική ηλικία

Karagiannidou, Agathi
Καραγιαννίδου, Αγάθη

PhD Thesis

2016


Atopic dermatitis (AD) is an inflammatory disease of the skin, which ischaracterized by a chronic relapsing course.The aim of the study was to assign the prevalence of clinically activefood allergies among a group of children between 3 months up to 7years of age with AD.Eighty-eight (88)children with AD were screened for specific IgE foodproteins. All patients with AD and positive levels of specific IgEantibodies were subjected to Oral Food Challenge (OFC) with the relativefoods to which they were found sensitized.The study has shown that a percentage of 44.31% of the children withAD was sensitized to common foods and in 26.13% food allergy wasconfirmed. Approximately 40% of milk and egg food sensitized patientswith moderate levels of sIgE had clinical active food allergy to milk andegg.Patients who had antibody titers more than 95% of the cutoffpredictive value for a positive reaction were considered allergic. High IgEand eosinophilia had a prevalence of almost 80% and 25% of the studygroup regardless of concomitant food sensitization and disease severity.In conclusion, clinical active food allergies were recognized in almost 1/4of children with AD. This study has failed to establish an associationbetween food sensitization and the severity of AD. High IgE andperipheral eosinophilia have not been found more prevalent neitheramong children with severe AD nor among children with foodsensitization. Infants and younger children with AD should be screenedfor an underlying food allergy regardless of disease severity.
με τιςυπεύθυνες τροφές στις οποίες βρέθηκαν ευαισθητοποιημένοι.Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε ποσοστό 44.31% των παιδιών με ΑΔδιαπιστώθηκε τροφική ευαισθητοποίηση σε κοινά τροφικάαλλεργιογόνα, ενώ σε 26.13% αυτών διαπιστώθηκε κλινικά ενεργόςτροφική αλλεργία. Ένα ποσοστό 40% από το σύνολο τωνευαισθητοποιημένων σε τροφή ασθενών με μέτριους τίτλους ειδικώνIgE αντισωμάτων είχε κλινικά ενεργό τροφική αλλεργία στο γάλα και τοαυγό. Ασθενείς που είχαν τίτλους ειδικών IgE μεγαλύτερους από το 95%της θετικής προγνωστικής αξίας για θετική ΣΔΠ θεωρήθηκαναλλεργικοί. Αυξημένη ανοσοσφαιρίνη E και περιφερική ηωσινοφιλίαείχε το 80% και το 25% των ασθενών αντίστοιχα ανεξαρτήτωςβαρύτητας και τροφικής ευαισθητοποίησης.Συμπερασματικά διαπιστώθηκε ότι το ¼ περίπου των παιδιών με ΑΔ(26.13%) είχε κλινικά ενεργό τροφική αλλεργία. Η μελέτη αυτή δεν156έδειξε συσχέτιση μεταξύ τροφικής ευαισθητοποίησης και σοβαρότηταςτης ΑΔ. Υψηλή IgE και περιφερική ηωσινοφιλία δεν ήταν περισσότεροσυχνές στην ομάδα των ασθενών με σοβαρή ΑΔ ούτε μεταξύ αυτών μετροφική ευαισθητοποίηση. Τα βρέφη και τα νήπια με διάγνωση ΑΔπρέπει να διερευνώνται για πιθανή υποκείμενη τροφική αλλεργίαανεξάρτητα από την βαρύτητα του νοσήματος.

Ιατρική και Επιστήμες Υγείας ➨ Κλινική Ιατρική

Τροφική αλλεργία
Food hypersensitivity reaction
Food allergy
Clinical Medicine
αντιδράσεις υπερευαισθησίας σε τροφή
Medical and Health Sciences
Atopic dermatitis
Eczema
Έκζεμα
Κλινική Ιατρική
Ατοπική δερματίτιδα
Ιατρική και Επιστήμες Υγείας

Ελληνική γλώσσα

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
Aristotle University Of Thessaloniki (AUTH)

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Ιατρικής. Τομέας Υγείας του Παιδιού. Κλινική Γ΄Παιδιατρική Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Θεσσαλονίκης




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.