The impact of information technologies in total quality management: a research on Greek food industries

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Η επίδραση των τεχνολογιών πληροφορικής στη διοίκηση ολικής ποιότητας: έρευνα στις ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων
The impact of information technologies in total quality management: a research on Greek food industries

Zioupou, Sofia
Ζιούπου, Σοφία

PhD Thesis

2018


Σκοπός της παρούσας διδακτορικής διατριβής ήταν η διερεύνηση της εφαρμογής της διοίκησης ολικής ποιότητας (ΔΟΠ) ως επιχειρηματικής στρατηγικής στην ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών, σε συνδυασμό με την εξέταση της υιοθέτησης των τεχνολογιών πληροφορικής (IT) στον τομέα. Πραγματοποιήθηκε έρευνα στις επιχειρήσεις του κλάδου με έδρα την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του ερωτηματολογίου. Τα ευρήματα έδειξαν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της υιοθέτησης των τεχνολογιών πληροφορικής (ΙΤ) και της χρήσης τους στη διοίκηση ολικής ποιότητας. Το μέγεθος της επιχείρησης φαίνεται να επηρεάζει μερικώς την υιοθέτηση των ΙΤ αλλά και της ΔΟΠ, ενώ οι συσχετίσεις εμφανίζονται σχετικά ασθενείς. Η αντιληπτή ποιοτική απόδοση της επιχείρησης παρουσιάζει ισχυρή συσχέτιση, τόσο με την υιοθέτηση των ΙΤ, όσο και της ΔΟΠ. Τέλος, σχετικά με τις μετρούμενες παραμέτρους που αφορούν την απόδοση της επιχείρησης, ούτε το προτεινόμενο από άλλους ερευνητές, περιθώριο καθαρού κέρδους, αλλά ούτε η προστιθέμενη αξία ανά εργαζόμενο εμφανίζουν στατιστικά σημαντική συσχέτιση με την υιοθέτηση της ΔΟΠ και των ΙΤ σε αυτήν. Επιπρόσθετα, διερευνήθηκαν οι παράγοντες που επηρεάζουν την υιοθέτηση των τεχνολογιών πληροφορικής από τις επιχειρήσεις. Από τους 9 προτεινόμενους από τη βιβλιογραφία παράγοντες, αυτοί που φαίνεται να επηρεάζουν την απόφαση υιοθέτησης ΙΤ από τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων και ποτών, είναι οι συμβατότητα, οφέλη, σκοπός επιχειρηματικής δραστηριότητας, υποστήριξη της ανώτατης διοίκησης και εξωτερική πίεση.
The purpose of this study was to investigate the application of total quality management (TQM) as a business strategy to the Greek food and drink industry, in conjunction with the examination of the adoption of IT in the field. A survey was carried out on enterprises of the sector, based in Greece, using the questionnaire method. Findings showed a strong correlation between the adoption of IT and its use in total quality management application. The size of the enterprise seems to have a partial and relatively weak impact on the adoption of IT and TQM. Company's perceived quality of performance is strongly correlated, both with the adoption of IT and TQM. Finally, suggested measured parameters concerning the performance of the enterprise, such as the net profit margin and the added value per employee, didn’t show any statistically significant correlation with the adoption of the TQM nor IT. In addition, factors influencing the adoption of IT by the enterprises were investigated. Out of the 9 suggested by the literature factors, those that seem to influence the decision to adopt IT regarding the Greek food and drink enterprises, are compatibility, benefits, business purpose, top management support, and external pressure.

Γεωπονικές Επιστήμες και Κτηνιατρική ➨ Άλλες Γεωπονικές Επιστήμες
Κοινωνικές Επιστήμες ➨ Οικονομικά και Επιχειρήσεις

Agricultural and Veterinary Sciences
Economics and Business
Γεωπονικές Επιστήμες και Κτηνιατρική
Social Sciences
Other Agricultural Sciences
Information technologies
Οικονομικά και Επιχειρήσεις
Άλλες Γεωπονικές Επιστήμες
Διοίκηση ολικής ποιότητας
Τεχνολογίες πληροφορικής
Food industry
Κοινωνικές Επιστήμες
Βιομηχανία τροφίμων
Total quality management

Ελληνική γλώσσα

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
Aristotle University Of Thessaloniki (AUTH)

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τμήμα Γεωπονίας. Τομέας Αγροτικής Οικονομίας




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.