Impact of dietary components and reactive oxygen species (ROS) in the colon and its microbiota in a low-grade inflammation mouse model

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Betydning av kostholdsfaktorer og reaktive oksygenforbindelser (ROS) for tarmen og dens mikrobiota i en musemodell med lavgrads inflammasjon
Επίδραση διατροφικών συστατικών και ελευθέρων ριζών στο παχύ έντερο και στην μικροχλωρίδα του σε ένα μοντέλο ποντικού χαμηλού βαθμού φλεγμονής
Impact of dietary components and reactive oxygen species (ROS) in the colon and its microbiota in a low-grade inflammation mouse model

Papoutsis, Dimitrios
Παπουτσής, Δημήτριος

PhD Thesis

2022


Διάφοροι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των διαιτητικών συστατικών, της μικροχλωρίδας του εντέρου και τις ανταποκρίσεις του ξενιστή, διαδραματίζουν επιτακτικό ρόλο για την υγεία του εντέρου. Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ της διατροφής, της μικροχλωρίδας του παχέος εντέρου και του ξενιστής προτείνεται να είναι σημαντικοί για την αποφυγή ανισορροπίας μικροβιακών οικοσυστημάτων του εντέρου και πρόκλησης φλεγμονής χαμηλού βαθμού. Τα συστατικά των φυτικών ινών, ειδικότερα, έχουν τονιστεί για τα θετικά αποτελέσματά τους στη μικροχλωρίδα και την προστασία του εντέρου από φλεγμονή. Επιπλέον, αν και δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, βασισμένες κυρίως σε ζωικό λίπος, έχουν συσχετιστεί με φλεγμονή του εντέρου δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό επηρεάζουν οι διαφορετικές πηγές λίπους και οι τρόποι πρόσληψης λίπους στην διαδικασία πρόκλησης φλεγμονής στο έντερο.Ο γενικός στόχος της παρούσας διατριβής ήταν να διερευνήσει τη διαφορετική επίδραση κλασμάτων από φυτικές ίνες καιπρωτεΐνες από φασόλια καθώς και διαφορετικούς τύπους λίπους στη σύνθεση της μικροχλωρίδας καιστην υγεία του παχέος εντέρου σε ποντίκια με ή χωρίς χαμηλής βαθμού φλεγμονής στο έντερο. Ένας άλλος στόχος ήταν νανα αξιολογήσει το ρόλο των ελευθέρων ριζών στην χαμηλού βαθμού φλεγμονή και την διαμόρφωση της μικροβιακής κοινότητας στο παχύ έντερο.
Ulike faktorer, slik som næringsstoffer, tarmmikrobiota og biologiske vertsresponser, er avgjørende for tarmhelsen. Optimal interaksjon mellom disse er viktig for å unngå ubalanserte mikrobielle tarmøkosystemer og lavgradig betennelse. Særlig har kostfiber blitt fremhevet som viktig og positiv for både mikrobiota og tarmbetennelsesstatus. I tillegg, selv om kosthold med høyt fettinnhold fra animalske kilder har vært assosiert med tarmbetennelse, er det ikke entydig klart i hvilken grad ulike fettkilder, og inntak av fett som sådan påvirker betennelse i tarm. Det overordnede målet med denne oppgaven var å undersøke i hvilken grad fiber- og proteinfraksjoner fra fababønner og ulike fetttyper påvirket mikrobiotasammensetningen og tarmhelsen hos mus med og uten lavgradig betennelse i tarmen. Et annet mål var å evaluere rollen til reaktive oksygenforbindelser indusert av NADPH-oksidase 1 for lavgradig tarmbetennelse og mikrobielle samfunn i tykktarm.
Various factors, including dietary components, the gut microbiota and host responses, are imperative for gut health. Optimal interactions between diet, gut microbiota and host are suggested to be important to avoid imbalanced gut microbial ecosystems and low-grade inflammation. Dietary fiber components, in particular, have been highlighted for their positive effects on the microbiota and gut inflammation status. Furthermore, although high-fat diets, mainly based on animal fat, have been associated with gut inflammation it is not clear to what extend different fat sources, and modes of fat intake affect the gut inflammatory process. The overall aim of the current thesis was to investigate the differential impact of fiber and protein fractions from faba beans and different fat types on the microbiota composition and gut health in mice with and without low-grade inflammation in the gut. Another aim was to assess the role of reactive oxygen species induced by NADPH oxidase 1 for low-grade gut inflammation and microbial community in the colon.

Ιατρική και Επιστήμες Υγείας ➨ Επιστήμες Υγείας ➨ Επιστήμες υγείας, γενικά
Ιατρική και Επιστήμες Υγείας ➨ Επιστήμες Υγείας ➨ Διατροφή και Διαιτολογία

Wild type mice
Επιστήμες Υγείας
Medical and Health Sciences
Diet and nutrition
Reactive oxygen species (ROS)
Φλεγμονή παχέος εντέρου
Colonic inflammation
Health sciences, general
Διατροφή
Ελεύθερες ρίζες
Knockout ποντίκια
Επιστήμες υγείας, γενικά
Ποντίκια
Nutrition and Dietetics
Knock out mice
Ιατρική και Επιστήμες Υγείας
Διατροφή και Διαιτολογία
Health Sciences

Αγγλική γλώσσα

Institutes outside Greece
Ιδρύματα Εξωτερικού

Norwegian University of Life Sciences




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.