Nutritional intervention with an innovative product of edible mushrooms in volunteers with metabolic syndrome

This item is provided by the institution :
National Documentation Centre (EKT)   

Repository :
National Archive of PhD Theses  | ΕΚΤ NA.Ph.D.   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Διατροφική παρέμβαση με καινοτόμο προϊόν εδώδιμων μανιταριών σε εθελοντές με μεταβολικό σύνδρομο
Nutritional intervention with an innovative product of edible mushrooms in volunteers with metabolic syndrome

Kleftaki, Stamatia-Angeliki
Κλεφτάκη, Σταματία-Αγγελική

PhD Thesis

2023


Το μεταβολικό σύνδρομο αποτελεί ένα σύνολο διαταραχών που περιλαμβάνει την κεντρική παχυσαρκία, τη δυσλιπιδαιμία, την αυξημένη γλυκόζη νηστείας και την υπέρταση. Οι μεταβολικές αυτές διαταραχές έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου ΙΙ και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Στη βιβλιογραφία, πλήθος μελετών καταδεικνύει σειρά τροφίμων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη ή/και αντιμετώπιση αυτών των νοσημάτων. Στην παρούσα διατριβή, σχεδιάστηκε μία διατροφική παρέμβαση με διασταυρούμενο σχεδιασμό σε ενήλικές εθελοντές με μεταβολικές διαταραχές για την αξιολόγηση των μανιταριών Pleurotus eryngii στη ρύθμιση επιπέδων γλυκόζης, ινσουλίνης και ορμονών όρεξης μεταγευματικά. Οι εθελοντές κατανάλωσαν σε διαφορετικές ημέρες πρωινά γεύματα (γεύμα με μανιτάρια ή γεύμα παρόμοιας σύστασης σε μακροθρεπτικά συστατικά χωρίς μανιτάρια) στο τέλος των οποίων λαμβάνονταν δείγματα αίματος ανά χρονικά διαστήματα έως τα 180 λεπτά. Βρέθηκε ότι το P. eryngii στο πρωϊνό γεύμα ρύθμιζε τη μεταγευματική γλυκόζη, την ινσουλίνη, την όρεξη και τα επίπεδα γκρελίνης μεταγευματικά. Έπειτα, σχεδιάστηκε μια διατροφική παρέμβαση 3 μηνών με σνακ μανιταριών P. eryngii πλούσιου σε βιταμίνη D2. Επιλέχθηκαν ενήλικες με δείκτη μάζας σώματος >25kg/m2 και μεταβολικές διαταραχές οι οποίοι τυχαιοποιήθηκαν σε δύο ομάδες (ημερήσια κατανάλωση σνακ μανιταριού / ελεύθερη κατανάλωση). Ο σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης ήταν η διερεύνηση της ευεργετικής δράσης του καινοτόμου «σνακ μανιταριών» στη ρύθμιση των παραγόντων καρδιομεταβολικού κινδύνου. Βρέθηκε ότι η συστηματική κατανάλωση του σνακ καθημερινά για τρεις μήνες μπορούσε να ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης, το σωματικό βάρος, και τη λιπώδη μάζα. Επιπλέον, τα επίπεδα της 25(OH)D2 ήταν σημαντικά αυξημένα και οι δείκτες LDL, SGOT, IL-6 και ox-LDL σημαντικά μειωμένοι μετά από την παρέμβαση με το σνακ σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Τέλος, η ποιότητα ζωής των εθελοντών που κατανάλωναν το σνακ φάνηκε να έχει αυξηθεί στο τέλος της μελέτης.
Metabolic syndrome is a cluster of disorders, including central obesity, dyslipidemia, elevated fasting glucose and hypertension. These metabolic disorders have been linked to an increased risk of developing Type II Diabetes Mellitus and cardiovascular diseases. There are several studies that show how specific foods can be used for prevention and/or treatment of these diseases. An interventional study with a cross-over design was initially designed in adult volunteers with metabolic disorders, in orfer to evaluate P.eryngii in the regulation of glucose, insulin and appetite hormones. The volunteers consumed two different breakfast meals (mushroom meal or similar macronutrient meal without mushroom) two different days and blood samples were taken for 180 minutes. Pleurotus eryngii was found to modulate postprandial glucose, insulin, appetite and postprandial ghrelin levels.Α second 3-month nutritional intervention with mushroom snack enriched with vitamin D2 was designed. Adults with a body mass index >25kg/m2 and metabolic disorders were selected and randomized into two groups (daily snack-mushroom/ free consumption). The purpose of this study was to investigate the beneficial effect of a "mushroom snack" in modulating cardiometabolic risk factors. It was found that the systematic consumption of the snack daily for three months could regulate glucose levels, body weight and fat mass. In addition, 25(OH)D2 levels were significantly increased and LDL, SGOT, IL-6, LDL significantly decreased after the snack intervention compared to the control group. Finally, the quality of life of the volunteers who consumed the snack appeared to have increased at the end of the study.

Ιατρική και Επιστήμες Υγείας ➨ Επιστήμες Υγείας ➨ Διατροφή και Διαιτολογία

Παχυσαρκία
Obesity
Επιστήμες Υγείας
Medical and Health Sciences
Disorders
Inflammation
Metabolic syndrome
Pleurotus eryngii
Φλεγμονή
Μεταβολικό σύνδρομο
Nutrition and Dietetics
Διαταραχές
Ιατρική και Επιστήμες Υγείας
Διατροφή και Διαιτολογία
Health Sciences

Greek

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Harokopio University

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Σχολή Επιστημών Υγείας & Αγωγής. Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής. Εργαστήριο Χημείας, Φυσικοχημείας και Βιοχημείας Τροφίμων




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)