Πρόσφυγες από την Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου (1941-1944)

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ)   

Αποθετήριο :
PIXELS@humanities  | ΕΚΤ eJournals   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Πρόσφυγες από την Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου (1941-1944) (EL)

Λάμπρου, Αλέξανδρος

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion

2020-11-28


Το θέμα της παρούσας έρευνας είναι οι προσφυγικές ροές από την κατεχόμενη Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα προς την Τουρκία μεταξύ των ετών 1941 και 1944. H έρευνα βασίζεται σε αρχειακή και βιβλιογραφική έρευνα στην Ελλάδα και την Τουρκία, εμπνέεται από τη διεθνή βιβλιογραφία για τις προσφυγικές μετακινήσεις και εντάσσεται στις ιστορικές μελέτες των πληθυσμιακών μετακινήσεων κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, αλλά και κατά τη μεταπολεμική περίοδο, στην Ευρώπη. Με πρωταρχικό σκοπό να καλύψει ένα υφιστάμενο κενό στην ιστοριογραφία της περιόδου, η έρευνα προσφέρει μια περιεκτική παρουσίαση των προσφυγικών μετακινήσεων προς την Τουρκία, μέσα από την ποσοτική και την ποιοτική ανάλυση του φαινομένου, καθώς και των κρατικών πολιτικών διαχείρισης των προσφύγων από τα δύο κράτη. Η μελέτη των πολιτικών αυτών λαμβάνει υπόψη τους ιδεολογικούς, οικονομικούς, στρατιωτικούς και διπλωματικούς περιορισμούς και τις ανησυχίες των δύο κρατών, καθώς και τις πρακτικές διακρίσεων τις οποίες επιφύλασσαν έναντι των προσφύγων με βάση τις διαφορές κοινωνικού φύλου, κοινωνικών και εθνοτικών ταυτοτήτων, καθώς και πολιτικών προτιμήσεων ανάμεσα στους πρόσφυγες. (EL)


Ελληνική γλώσσα

Research Centre for the Humanities (EL)


2732-6853
PIXELS@humanities; Αποτελέσματα Ερευνών 2018: γνωσιολογία-χώρος-υγεία-ιστορία (EL)
PIXELS@humanities; Reseach Results 2018: epistemology-space-health-history (EN)

Copyright (c) 2020 PIXELS@humanities (EN)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.