Ο ζύθος με χαμηλό ή χωρίς αλκοόλ

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Ο ζύθος με χαμηλό ή χωρίς αλκοόλ

Μαλεζίδης, Φώτης

Κεχαγιά, Δέσποινα
Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών
Tataridis, Panagiotis
Επιστήμη Οίνου και Ζύθου
Σεχάντε, Αντνάν
Σχολή Επιστημών Τροφίμων

Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία

2021-07

2022-02-08T08:30:14Z


Η πρώτη μη αλκοολούχα μπύρα έκανε την εμφάνισή της στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1919, λόγω της ποτοαπαγόρευσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το αλκοόλ ήταν εκτός νόμου από τη χώρα. Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό οινοπνεύματος που θα μπορούσε να έχει το ποτό είναι 0,5% αλκοόλ κατ‘ όγκο (ABV). Ακόμα και σήμερα, αυτό εξακολουθεί και παραμένει ως όριο για μη αλκοολούχα ποτά σε πολλές χώρες. Είναι ενδιαφέρον ότι στους καταναλωτές άρεσε αυτή η μπύρα χωρίς οινόπνευμα. Όταν η απαγόρευση τελείωσε πάνω από μια δεκαετία αργότερα, αυτή η επιλογή παρέμεινε στην αγορά. Πολλά αμερικανικά brands δημιούργησαν λεπτές, ελαφριές μπίρες λόγω αυτής της προτιμήσεως των καταναλωτών. Η διαδικασία παρασκευής ζύθου με χαμηλή ή χωρίς αλκοόλη είναι αρκετά παρόμοια με της αλκοολούχου. Οι ζύθοι με χαμηλή ή χωρίς αλκοόλη φτιάχνονται με φυσικές η βιολογικές μεθόδους. Στην παρούσα μελέτη θα παρουσιαστούν οι διαδικασίες παρασκευής ζύθου με χαμηλή ή χωρίς αλκοόλη με βιολογικές μεθόδους, σε μικροζυθοποιίες, χωρίς να απαιτείται πρόσθετη επένδυση σε εξοπλισμό. Τα τελευταία χρόνια, οι ζυθοποιοί έχουν γίνει πιο δημιουργικοί στον τρόπο με τον οποίο αφαιρούν το οινόπνευμα. Το μόνο πρόβλημα είναι μειωμένη γεύση. Την τελευταία δεκαετία, ο ζύθος με χαμηλή ή χωρίς αλκοόλη, γνώρισε μια ανανεωμένη δημοτικότητα στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά χώρες οι οποίες καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ζύθου. Η νέα τάση στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας ζύθος, με χαμηλή ή χωρίς αλκοόλη, που να διαθέτει την ίδια γεύση με την κλασσική μπύρα. Οι καταναλωτές θα είναι πλέον σε θέση να απολαύσουν αρκετούς ζύθους με χαμηλή ή χωρίς αλκοόλη που μοιάζουν, έχουν γεύσεις και μυρίζουν σαν το αγαπημένο τους ποτό. Το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον ζύθο με χαμηλή ή χωρίς αλκοόλη, θα αποτελέσει το βασικό κίνητρο των ζυθοποιών να δημιουργήσουν εξαιρετικές μπύρες με βιολογικές μεθόδους.


Ζύθος με χαμηλή αλκοόλη
Μπύρα
Mικροζυθοποιία
Zύθος χωρίς αλκοόλη
Περιορισμένη ζύμωση
Αφαίρεση αλκοόλης

Ελληνική γλώσσα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών - Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες - Επιστήμη Οίνου και Ζύθου

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.