Πρακτικές πρόληψης και επαναχρησιμοποίησης αποβλήτων στον τομέα των τροφίμων

This item is provided by the institution :
University of West Attica   

Repository :
Institutional Repository Polynoe   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Πρακτικές πρόληψης και επαναχρησιμοποίησης αποβλήτων στον τομέα των τροφίμων

Βουσουρέλη, Αναστασία

Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας
Evrenoglou, Lefkothea
Επαγγελματική & Περιβαλλοντική Υγεία
Damikouka, Ioanna
Zervas, Georgios
Σχολή Δημόσιας Υγείας

Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία

2022-03-30

2022-04-15T11:15:31Z


Η παρούσα εργασία αποτελεί μια βιβλιογραφική ανασκόπηση αντικείμενο της οποίας είναι η μελέτη πρακτικών πρόληψης δημιουργίας και επαναχρησιμοποίησης αποβλήτων τροφίμων. Μέσα σε αυτή γίνεται αναφορά στα πλεονεκτήματα και στις προκλήσεις που συνδέονται με τις τεχνολογίες, τόσο για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων όσο και για την αντιμετώπιση των ανησυχιών σχετικά με τη χρήση των φυσικών πόρων. Γίνεται αναφορά στον ρόλο που παίζει ο υπολογισμός του ανθρακικού και υδατικού αποτυπώματος διάφορων τροφίμων για την εξοικονόμηση νερού και τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Παρέχονται πληροφορίες που αφορούν στην πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων και σε τεχνολογίες που έχουν διερευνηθεί για τη μετατροπή αποβλήτων τροφίμων σε ενέργεια και άλλα χρήσιμα υλικά στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας.. Το υλικό της μελέτης αποτέλεσε ελληνική και διεθνής βιβλιογραφία, κυριώς άρθρα επιστημονικών περιοδικών (ScienceDirect, MDPI, PubMed,) και στοιχεία εθνικών και διεθνών οργανισμών (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, FAO – Food and Agriculture Organization, EPA- Environmental Protection Agency, WHO- World Health Organization, IPCC –Intergovernmental Panel on Climate Change, EEA – European Environmental Agency). Σύμφωνα με τα ευρήματα στο σύνολό τους οι μελέτες υποστηρίζουν την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων ως πρώτη επιλογή. Ακολουθούν η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση και τελευταία επιλογή αποτελούν η υγειονομική ταφή και η αποτέφρωση. Πολλά υποσχόμενες είναι καινοτόμες τεχνολογίες μέσω των οποίων, με κατάλληλη επεξεργασία των αποβλήτων τροφίμων, υπάρχει δυνατότητα για παραγωγή νέων υλικών για χρήση τους σε διάφορους τομείς. Παραδείγματα, χρήσης των νέων αυτών υλικών, είναι η βιομηχανία τροφίμων, η βιομηχανία καλλυντικών, η ζυθοποιεία, η βιομηχανία υφασμάτων, ο κατασκευαστικός τομέας, η φαρμακοβιομηχανία και η βιομηχανία χαρτιού. Στη πλειοψηφία των μελετών που χρησιμοποιήθηκαν, γίνεται λόγος για την ανάγκη περαιτέρω διεπιστημονικής έρευνας σε θέματα κυκλικής οικονομίας και υιοθέτηση καινοτόμων τεχνικών. Επίσης κρίνεται απαραίτητη και η συνεισφορά των κυβερνήσεων και των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής στη δημιουργία πλαισίων στήριξης της δημόσιας και ιδιωτικής συμμετοχής για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.


Επαναχρησιμοποίηση
Ανθρακικό αποτύπωμα
Υδατικό αποτύπωμα
Απόβλητα τροφίμων
Κυκλική οικονομία
Πρόληψη

Greek

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ - Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας - Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες - Επαγγελματική & Περιβαλλοντική Υγεία

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)