Συγκριτική μελέτη μεθόδων ταυτοποίησης ποικιλιών αμπέλου

Συγκριτική μελέτη μεθόδων ταυτοποίησης ποικιλιών αμπέλου

Σταυρόπουλος, Χαράλαμπος

Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών
banilas, george
Κόρκας, Ηλίας
Επιστήμη Οίνου και Ζύθου
Gkizi, Danai
Σχολή Επιστημών Τροφίμων

Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία

2022-05-12

2022-05-17T10:50:58Z


Η άμπελος ανήκει στην Οικογένεια Vitaceae η οποία έκανε την εμφάνιση της πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια. Με το πέρασμα του χρόνου πολλά από τα είδη της προσαρμόστηκαν στις εδαφοκλιματικές συνθήκες διαφόρων περιοχών και παρέμειναν έως τις μέρες μας. Λόγω του σημαντικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει το γένος Vitis και συγκεκριμένα τα υπογένη Muscadinia και Euvitis, καθώς επίσης και λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως η εμφάνιση της φυλλοξήρας, του ωιδίου, ο μεγάλος αριθμός των ειδών και ποικιλιών, τα συνώνυμα ονόματα και το γεγονός ότι η ποικιλία της αμπέλου παίζει σημαντικό ρόλο στη ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, καθιστάτε η διάκριση και ταυτοποίηση των ποικιλιών αμπέλου αναγκαία. Στη παρούσα μελέτη γίνεται μια εκτεταμένη βιβλιογραφική ανασκόπηση της αμπελογραφικής περιγραφής, των βασικών βιοχημικών καθώς και των σημαντικότερων μοριακών μεθόδων. Για τους λόγους αυτούς κρίθηκε απαραίτητο να γίνει βιβλιογραφική ανασκόπηση της αμπελογραφικής περιγραφής, των βιοχημικών καθώς και των μοριακών μεθόδων που θεωρούνται οι κυριότερες μέθοδοι ταυτοποίησης, με σκοπό να γίνει μια συγκριτική τους μελέτη παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα καθώς και τα όποια μειονεκτήματα κάθε μεθόδου. Περιγράφονται οι κυριότερες μεθόδους ταυτοποίησης ποικιλιών και των αντίστοιχων τεχνικών στις οποίες στηρίζονται, ενώ γίνεται μια εκτενή βιβλιογραφική ανασκόπηση των εφαρμογών τους στην άμπελο. Τέλος πραγματοποιείται σύγκριση των μεθόδων και παρουσιάζονται τα συμπεράσματα. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αμπελογραφική περιγραφή (μορφολογικοί δείκτες), αν και απολύτως απαραίτητη, δεν μπορεί από μόνη της να διακρίνει αμπέλια σε επίπεδο ποικιλίας, ιδιαίτερα μεταξύ συγγενικών ποικιλιών, ενώ δεν μπορεί να διακρίνει κλώνους ποικιλιών και υποκείμενα. Οι βιοχημικές μέθοδοι (βιοχημικοί δείκτες) επιτυγχάνουν διάκριση μεταξύ ποικιλιών χρησιμοποιώντας την ηλεκτροφόρηση για τον διαχωρισμό πρωτεϊνών, χωρίς όμως και αυτές να παρέχουν διάκριση μεταξύ κλώνων των ίδιων ποικιλιών και μεταλλάξεων. Τόσο οι μορφολογικοί όσο και οι βιοχημικοί δείκτες έχουν το ενδογενές μειονέκτημα ότι επηρεάζονται από το περιβάλλον. Το κενό αυτό που δημιουργείται καλύπτεται με τις μοριακές μεθόδους ( μοριακοί δείκτες) που βασίζονται στη χρήση της PCR, όπως ο πολυμορφισμός μήκους ενισχυμένων τμημάτων (Amplified Fragment Length Polymorphism – AFLP) και οι μικροδορυφόροι ή απλές επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες (Simple sequence repeats – SSRs) επιτυγχάνοντας επιπλέον τη διάκριση κλώνων αλλά και φυλογενετική ανάλυση των ποικιλιών της αμπέλου.


Διάκριση ποικιλιών
Αμπελογραφία
Ταυτοποίηση ποικιλιών
Vitis vinifera
Βιοχημικοί δείκτες
Μοριακοί δείκτες

Greek

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών - Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες - Επιστήμη Οίνου και Ζύθου

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)