Αμπελοκομικές τεχνικές με σκοπό την καθυστέρηση της ωρίμανσης των σταφυλιών της ποικιλίας Sauvignon Blanc (Vitis vinifera L.)

This item is provided by the institution :
University of West Attica   

Repository :
Institutional Repository Polynoe   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Αμπελοκομικές τεχνικές με σκοπό την καθυστέρηση της ωρίμανσης των σταφυλιών της ποικιλίας Sauvignon Blanc (Vitis vinifera L.)

Πουτουρούδης, Κωνσταντίνος

Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών
banilas, george
Κόρκας, Ηλίας
Επιστήμη Οίνου και Ζύθου
Σεχάντε, Αντνάν
Σχολή Επιστημών Τροφίμων

Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία

2022-07-19

2022-07-31T17:18:44Z


Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να εξεταστούν τεχνικές διαχείρισης του θόλου ως αντισταθμιστικά μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με στόχο την καθυστέρηση της ωρίμανσης των σταφυλιών ώστε να φτάσουν στη βέλτιστη τεχνολογική τους ωρίμανση υπό σχετικά δροσερές συνθήκες. Κατά την παρούσα μελέτη αξιολογήθηκε η επίδραση του βαθιού κορφολογήματος μετά το πέρας της ανθοφορίας και του αυστηρού ξεφυλλίσματος σε τρία διαφορετικά στάδια ωριμότητας των σταφυλιών κατά τον περκασμό (10, 12 και 14 ⁰Brix) στην πορεία ωρίμανσης και στη χημική σύνθεση του γλεύκους και του οίνου (Brix / Baume, ολική οξύτητα, pH, πυκνότητα και δυναμικός αλκοολικός τίτλος - vol %) της ποικιλίας Sauvignon Blanc κατά το 2021 στην περιοχή Γερακλί του Δομοκού στον νομό Φθιώτιδος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων, οι εφαρμοσμένες επεμβάσεις δεν μετέβαλαν σημαντικά την χημική σύνθεση του γλεύκους και του οίνου με αποτέλεσμα να μην υπάρξει καθυστέρηση της τεχνολογικής ωριμότητας. Προτείνεται η διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών τόσο για την ποικιλία Sauvignon Blanc όσο και για άλλες πρώιμες ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται στον ελλαδικό χώρο, με χρονικό ορίζοντα μεγαλύτερο των δύο ετών και εστιάζοντας επιπλέον στην επίδραση της εκάστοτε στρατηγικής άρδευσης.


Κλιματική αλλαγή
Sauvignon Blanc
Αμπελοκομικές τεχνικές

Greek

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών - Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες - Επιστήμη Οίνου και Ζύθου

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)