Αμπελοκομικές τεχνικές με σκοπό την καθυστέρηση της ωρίμανσης των σταφυλιών της ποικιλίας Sauvignon Blanc (Vitis vinifera L.)

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Αμπελοκομικές τεχνικές με σκοπό την καθυστέρηση της ωρίμανσης των σταφυλιών της ποικιλίας Sauvignon Blanc (Vitis vinifera L.)

Πουτουρούδης, Κωνσταντίνος

Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών
banilas, george
Κόρκας, Ηλίας
Επιστήμη Οίνου και Ζύθου
Σεχάντε, Αντνάν
Σχολή Επιστημών Τροφίμων

Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία

2022-07-19

2022-07-31T17:18:44Z


Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να εξεταστούν τεχνικές διαχείρισης του θόλου ως αντισταθμιστικά μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με στόχο την καθυστέρηση της ωρίμανσης των σταφυλιών ώστε να φτάσουν στη βέλτιστη τεχνολογική τους ωρίμανση υπό σχετικά δροσερές συνθήκες. Κατά την παρούσα μελέτη αξιολογήθηκε η επίδραση του βαθιού κορφολογήματος μετά το πέρας της ανθοφορίας και του αυστηρού ξεφυλλίσματος σε τρία διαφορετικά στάδια ωριμότητας των σταφυλιών κατά τον περκασμό (10, 12 και 14 ⁰Brix) στην πορεία ωρίμανσης και στη χημική σύνθεση του γλεύκους και του οίνου (Brix / Baume, ολική οξύτητα, pH, πυκνότητα και δυναμικός αλκοολικός τίτλος - vol %) της ποικιλίας Sauvignon Blanc κατά το 2021 στην περιοχή Γερακλί του Δομοκού στον νομό Φθιώτιδος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων, οι εφαρμοσμένες επεμβάσεις δεν μετέβαλαν σημαντικά την χημική σύνθεση του γλεύκους και του οίνου με αποτέλεσμα να μην υπάρξει καθυστέρηση της τεχνολογικής ωριμότητας. Προτείνεται η διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών τόσο για την ποικιλία Sauvignon Blanc όσο και για άλλες πρώιμες ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται στον ελλαδικό χώρο, με χρονικό ορίζοντα μεγαλύτερο των δύο ετών και εστιάζοντας επιπλέον στην επίδραση της εκάστοτε στρατηγικής άρδευσης.


Κλιματική αλλαγή
Sauvignon Blanc
Αμπελοκομικές τεχνικές

Ελληνική γλώσσα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών - Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες - Επιστήμη Οίνου και Ζύθου

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.