Αμπελοκομικές τεχνικές με σκοπό την καθυστέρηση της ωρίμανσης των σταφυλιών της ποικιλίας Σαββατιανό (Vitis vinifera L.)

This item is provided by the institution :
University of West Attica   

Repository :
Institutional Repository Polynoe   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Αμπελοκομικές τεχνικές με σκοπό την καθυστέρηση της ωρίμανσης των σταφυλιών της ποικιλίας Σαββατιανό (Vitis vinifera L.)

Τσουκαλάς, Παναγιώτης

Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών
banilas, george
Κόρκας, Ηλίας
Επιστήμη Οίνου και Ζύθου
Σεχάντε, Αντνάν
Σχολή Επιστημών Τροφίμων

Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία

2022-07

2022-07-31T17:27:00Z


Η διαφαινόμενη κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη, επηρεάζει τον αμπελοοινικό τομέα παγκοσμίως, οδηγώντας σε αλλαγές των κλιματολογικών συνθηκών, επιτάχυνση της ωρίμανσης των σταφυλιών, αύξηση της συγκέντρωσης των διαλυτών στερεών και επίδραση τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των παραγόμενων οίνων. Η προσπάθεια των αμπελουργών και των οινοποιών για τη διατήρηση των τυπικών οργανοληπτικών των υφιστάμενων αμπελοοινικών περιοχών, οδηγεί στην έρευνα για εύρεση μεθόδων αντιμετώπισης αυτών των επερχόμενων αλλαγών. Στα πλαίσια της εργασίας, πραγματοποιήθηκε πείραμα σε παραδοσιακό, μη αρδευόμενο αμπελώνα, ποικιλίας Σαββατιανό (Vitis Vinifera L.), με σχήμα διαμόρφωσης κύπελλο, στην περιοχή της Παιανίας (Μεσόγεια Αττικής), προσβλέποντας σε τρόπους καθυστέρησης της ωρίμανσης. Το πείραμα περιλάμβανε εφαρμογή θερινών κλαδεμάτων (1 εφαρμογή αυστηρού κορφολογήματος, 3 εφαρμογές ξεφυλλίσματος), σε διαφορετικά φαινολογικά στάδια, ώστε να παρατηρηθεί η επίδρασή τους στην ωρίμανση και τα χαρακτηριστικά των οίνων (˚Baume, Αλκοολικός Τίτλος, pH, Ολική Οξύτητα, Οξικό Οξύ). Η στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε πως η εφαρμογή του αυστηρού κορφολογήματος και οι δύο εκ των τριών εφαρμογών ξεφυλλίσματος, καθυστέρησαν την ωρίμανση κατά 5 ημέρες, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές όσον αφορά το pH και την Ολική Οξύτητα, ενώ όσον αφορά το Οξικό Οξύ, παρατηρήθηκαν σημαντικότερες διαφορές στα δείγματα οίνων. Τέλος, παρατηρήθηκαν και οι επιπτώσεις στην υγεία των σταφυλιών (εγκαύματα), λόγω της αυξημένης έκθεσής τους στις ηλιακές ακτίνες, σε σχέση με τα σταφύλια του ελέγχου.


Climate change
Viticulture techniques
Κλιματική αλλαγή
Savvatiano
Σαββατιανό
Αμπελοκομικές τεχνικές

Greek

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών - Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες - Επιστήμη Οίνου και Ζύθου

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)