Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της κατανάλωσης εκχυλίσματος ρυζιού κόκκινης ζύμωσης σε ανθρώπους με υπερχοληστερολαιμία. Συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση

This item is provided by the institution :
University of West Attica   

Repository :
Institutional Repository Polynoe   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της κατανάλωσης εκχυλίσματος ρυζιού κόκκινης ζύμωσης σε ανθρώπους με υπερχοληστερολαιμία. Συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση

Τρογκάνης, Ευστράτιος

Kornarou, Eleni
Vassilakou, Tonia
Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας
Sergentanis, Theodoros N.
Δημόσιας Υγείας
Σχολή Δημόσιας Υγείας

Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία

2022-09-30

2022-12-08T08:51:56Z


Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας της κατανάλωσης ενός τροφοφαρμάκου, του εκχυλίσματος ρυζιού κόκκινης ζύμωσης (Red yeast rice extract), ως προς τη μείωση της υπερχοληστερολαιμίας σε ανθρώπους. Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση, με αναζήτηση άρθρων από τις βάσεις δεδομένων PubMed, Cochrane Central Register of Clinical Trials (CENTRAL), Excerpta Medica Database (Embase), Scopus, CINAHL και Clinicaltrials.gov με βάση τη μεθοδολογία PRISMA. Η αναζήτηση των μελετών αφορούσε την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι τον Μάιο του 2022. Αποτελέσματα: Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 14 κλινικές δοκιμές. Οι παρεμβάσεις διήρκησαν από 4-24 εβδομάδες. Στις περισσότερες μελέτες υπήρχε 1 ομάδα παρέμβασης και 1 ομάδα ελέγχου. Ως προς την αποτελεσματικότητα, στις μελέτες που ανασκοπήθηκαν, τα σκευάσματα με Red Yeast Rice extract, φαίνονται να συμβάλλουν στατιστικά σημαντικά κυρίως στη μείωση της ολικής χοληστερόλης (μείωση 37.43mg/dl, 95% CI -47.08, -27.79) και της LDL-C (μείωση 35.82mg/dl, 95% CI -43.36, -28.29), χωρίς να επηρεάζουν τις παραμέτρους HDL-C, TGs, ApoA-I, Apo-B. Ως προς την ασφάλεια, στις μελέτες που ανασκοπήθηκαν, βρέθηκε ότι το συγκεκριμένο τροφοφάρμακο παρουσιάζει σπάνιες και μη απειλητικές για τη ζωή ανεπιθύμητες ενέργειες. Συμπεράσματα: Η κατανάλωση του εκχυλίσματος ρυζιού κόκκινης ζύμωσης από ανθρώπους με υπερχοληστερολαιμία σχετίζεται στατιστικά σημαντικά με την μείωση της ολικής χοληστερόλης και της χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλης, ενώ δεν σχετίζεται με απειλητικές για τη ζωή ανεπιθύμητες ενέργειες.


Συστηματική ανασκόπηση
Κόκκινο ρύζι
Υπερχοληστερολαιμία
Τροφοφάρμακα
Μετα-ανάλυση

Greek

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ - Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας - Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες - Δημόσια Υγεία

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)