Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της κατανάλωσης εκχυλίσματος ρυζιού κόκκινης ζύμωσης σε ανθρώπους με υπερχοληστερολαιμία. Συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της κατανάλωσης εκχυλίσματος ρυζιού κόκκινης ζύμωσης σε ανθρώπους με υπερχοληστερολαιμία. Συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση

Τρογκάνης, Ευστράτιος

Kornarou, Eleni
Vassilakou, Tonia
Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας
Sergentanis, Theodoros N.
Δημόσιας Υγείας
Σχολή Δημόσιας Υγείας

Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία

2022-09-30

2022-12-08T08:51:56Z


Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας της κατανάλωσης ενός τροφοφαρμάκου, του εκχυλίσματος ρυζιού κόκκινης ζύμωσης (Red yeast rice extract), ως προς τη μείωση της υπερχοληστερολαιμίας σε ανθρώπους. Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση, με αναζήτηση άρθρων από τις βάσεις δεδομένων PubMed, Cochrane Central Register of Clinical Trials (CENTRAL), Excerpta Medica Database (Embase), Scopus, CINAHL και Clinicaltrials.gov με βάση τη μεθοδολογία PRISMA. Η αναζήτηση των μελετών αφορούσε την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι τον Μάιο του 2022. Αποτελέσματα: Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 14 κλινικές δοκιμές. Οι παρεμβάσεις διήρκησαν από 4-24 εβδομάδες. Στις περισσότερες μελέτες υπήρχε 1 ομάδα παρέμβασης και 1 ομάδα ελέγχου. Ως προς την αποτελεσματικότητα, στις μελέτες που ανασκοπήθηκαν, τα σκευάσματα με Red Yeast Rice extract, φαίνονται να συμβάλλουν στατιστικά σημαντικά κυρίως στη μείωση της ολικής χοληστερόλης (μείωση 37.43mg/dl, 95% CI -47.08, -27.79) και της LDL-C (μείωση 35.82mg/dl, 95% CI -43.36, -28.29), χωρίς να επηρεάζουν τις παραμέτρους HDL-C, TGs, ApoA-I, Apo-B. Ως προς την ασφάλεια, στις μελέτες που ανασκοπήθηκαν, βρέθηκε ότι το συγκεκριμένο τροφοφάρμακο παρουσιάζει σπάνιες και μη απειλητικές για τη ζωή ανεπιθύμητες ενέργειες. Συμπεράσματα: Η κατανάλωση του εκχυλίσματος ρυζιού κόκκινης ζύμωσης από ανθρώπους με υπερχοληστερολαιμία σχετίζεται στατιστικά σημαντικά με την μείωση της ολικής χοληστερόλης και της χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλης, ενώ δεν σχετίζεται με απειλητικές για τη ζωή ανεπιθύμητες ενέργειες.


Συστηματική ανασκόπηση
Κόκκινο ρύζι
Υπερχοληστερολαιμία
Τροφοφάρμακα
Μετα-ανάλυση

Ελληνική γλώσσα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ - Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας - Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες - Δημόσια Υγεία

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.