Η Εργοθεραπευτική προσέγγιση στη Διερεύνηση της πιθανής αποστέρησης Έργου σε ενήλικα άτομα με ψυχική διαταραχή

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Η Εργοθεραπευτική προσέγγιση στη Διερεύνηση της πιθανής αποστέρησης Έργου σε ενήλικα άτομα με ψυχική διαταραχή

Μπαρμπαγιάννη, Βασιλική

Τμήμα Εργοθεραπείας
Σχολή Επιστημών Υγείας & Πρόνοιας
Τσάκνη, Γεωργία
Vlotinou, Pinelopi
Κατσούρη, Ιωάννα Γιαννούλα

Πτυχιακή εργασία

2024-07-18

2024-07-20T04:38:57Z


Η διατήρηση της ψυχικής υγείας αποτελεί ένα εύθραυστο αλλά ταυτόχρονα καθολικής αξίας αγαθό το οποίο θα πρέπει να διαφυλαχθεί. Μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κάποιας ψυχικής διαταραχής διατρέχουν τα άτομα τα οποία εκτίθενται σε δυσμενείς συνθήκες όπως είναι η φτώχεια, η βία, η αναπηρία και η ανισότητα. Η ευαισθητοποίηση απέναντι σε θέματα ψυχικής υγείας αποτέλεσαν αιτία και αφορμή για την εκπόνηση της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας. Με γνώμονα τις φιλοσοφικές αξίες της επιστήμης της Εργοθεραπείας κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για μία ανασκοπική διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο τα ενήλικα άτομα με ψυχικές διαταραχές βιώνουν την αποστέρηση έργου, αλλά και το πώς μπορεί η Εργοθεραπεία να συμβάλλει στην άμβλυνση αυτού του φαινομένου. Αντικείμενο μελέτης αυτής της εργασίας είναι να διερευνηθεί η αδικία στα έργα που βιώνουν τα ενήλικα άτομα με ψυχικές διαταραχές , τα πλαίσια στα οποία βιώνεται αυτή η συνθήκη και η εμπλοκή του εργοθεραπευτή στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων αυτών των ατόμων. Επιπρόσθετα, η αδικία στα έργα θα πρέπει να αναγνωριστεί ως καταπάτηση του δικαιώματος στα έργα το οποίο αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα επιτυγχάνοντας την ευημερία μέσα από τα έργα. Ένα ακόμη κοινωνικό φαινόμενο το οποίο αποτελεί τροχοπέδη στην ενεργητική εμπλοκή του ατόμου στην καθημερινότητά του είναι το στίγμα. Το οποίο προκαλεί απομόνωση του ατόμου από το κοινωνικό σύνολο και του προκαλεί δυσλειτουργίες στον καθημερινό του βίο. Ένα σημαντικό πλαίσιο στο οποίο γίνεται αναφορά είναι το Πλαίσιο Δικαιοσύνης στα έργα (Framework of Occupational Justice - FOJ) το οποίο προσφέρει μια εργοθεραπευτική οπτική της δικαιοσύνης ή της αδικίας στα καθημερινά έργα. Αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο οι συσχετίσεις μεταξύ των διαρθρωτικών παραγόντων και των παραγόντων του πλαισίου υποστηρίζουν ή περιορίζουν τα επαγγελματικά αποτελέσματα και τα επαγγελματικά δικαιώματα. Τέλος, γίνεται αναφορά σε τρόπους παρέμβασεις που συντελούν στην μείωση του φαινομένου της αποστέρησης έργου σε άτομα με ψυχικές διαταραχές.


Ψυχικές διαταραχές
Δικαιοσύνη στα έργα
Ενήλικες
Αποστέρηση έργου

Ελληνική γλώσσα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ - Τμήμα Εργοθεραπείας - Πτυχιακές εργασίες

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.