Αμπελογραφική περιγραφή και γενετική ταυτοποίηση ελληνικών ποικιλιών αμπέλου

This item is provided by the institution :
University of West Attica   

Repository :
Institutional Repository Polynoe   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Αμπελογραφική περιγραφή και γενετική ταυτοποίηση ελληνικών ποικιλιών αμπέλου

Λεμονής, Κωνσταντίνος

Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών
Taskos, Dimitrios
Κόρκας, Ηλίας
Μερκουρόπουλος, Γεώργιος
Σχολή Επιστημών Τροφίμων

Πτυχιακή εργασία

2023-10-05

2024-07-22T08:04:00Z


Κατά την καλλιεργητική περίοδο του έτους 2022 μελετήθηκαν οχτώ (8) ελληνικές ποικιλίες αμπέλου από τη Σκύρο (Σποράδες). Για την μελέτη τους συλλέχθηκαν δείγματα νεαρών κορυφών με τα νεαρά τους φύλλα, ώριμα ανεπτυγμένα φύλλα και σταφύλια από δύο περιοχές της Σκύρου (Τραχύ και Ασπούς). Σκοπός της εργασίας ήταν η αμπελογραφική περιγραφή και η γενετική ταυτοποίηση των ποικιλιών αμπέλου: Μαερνό, Μαυραγάνι, Μαυραυγουστιάτης, Άσπρο, Χατζήδικο, Αγιαναστασάς, Σεριφιώτικο και Τραγανό. Η αμπελογραφική περιγραφή έγινε βάση συγκεκριμένων περιγραφέων του Διεθνούς Οργανισμού Οίνου και Αμπέλου (OIV) και αφορούσαν: 1) την κορυφή του νεαρού βλαστού, 2) το νεαρό φύλλο, 3) το πλήρως ανεπτυγμένο φύλλο, 4) τη σταφυλή και 5) τη ράγα. Η μοριακοί ταυτοποίηση πραγματοποιήθηκε με μικροδορυφόρους SSR (Simple Sequence Repeats) και τριχοειδή ηλεκτροφόρηση. Στην μοριακή ταυτοποίηση τα δείγματα 1, 2, 4, 5 και 6 της ποικιλίας «Μαερνό» έδειξαν τα πιο ενθαρρυντικά αποτελέσματα στη μελέτη τους καθώς υπάρχει ομαδοποίηση μεταξύ τους, κάτι που δεν παρουσιάστηκε σε κάποια άλλη ελληνική ποικιλία με παρόμοια ακολουθία σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ. Στο δείγμα #7 «Μαυραυγουστιάτη» υπήρξε μία ισχυρή ομοιότητα με την ποικιλία «Μανδηλαριά». Κατά την αμπελογραφική περιγραφή σημαντικό σημείο αποτέλεσε η ομοιότητα μεταξύ των δειγμάτων 1, 2, 3, 5 και 6 της ποικιλίας «Μαερνό» όπως ήταν αναμενόμενο.


Αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης
Αμπελογραφική περιγραφή
Μικροδορυφόροι SSR
Τριχοειδής ηλεκτροφόρηση
Ελληνικές ποικιλίες αμπέλου
Μοριακή ταυτοποίηση

Greek

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών - Πτυχιακές εργασίες

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)