Αμπελογραφική περιγραφή και γενετική ταυτοποίηση ελληνικών ποικιλιών αμπέλου

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Αμπελογραφική περιγραφή και γενετική ταυτοποίηση ελληνικών ποικιλιών αμπέλου

Λεμονής, Κωνσταντίνος

Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών
Taskos, Dimitrios
Κόρκας, Ηλίας
Μερκουρόπουλος, Γεώργιος
Σχολή Επιστημών Τροφίμων

Πτυχιακή εργασία

2023-10-05

2024-07-22T08:04:00Z


Κατά την καλλιεργητική περίοδο του έτους 2022 μελετήθηκαν οχτώ (8) ελληνικές ποικιλίες αμπέλου από τη Σκύρο (Σποράδες). Για την μελέτη τους συλλέχθηκαν δείγματα νεαρών κορυφών με τα νεαρά τους φύλλα, ώριμα ανεπτυγμένα φύλλα και σταφύλια από δύο περιοχές της Σκύρου (Τραχύ και Ασπούς). Σκοπός της εργασίας ήταν η αμπελογραφική περιγραφή και η γενετική ταυτοποίηση των ποικιλιών αμπέλου: Μαερνό, Μαυραγάνι, Μαυραυγουστιάτης, Άσπρο, Χατζήδικο, Αγιαναστασάς, Σεριφιώτικο και Τραγανό. Η αμπελογραφική περιγραφή έγινε βάση συγκεκριμένων περιγραφέων του Διεθνούς Οργανισμού Οίνου και Αμπέλου (OIV) και αφορούσαν: 1) την κορυφή του νεαρού βλαστού, 2) το νεαρό φύλλο, 3) το πλήρως ανεπτυγμένο φύλλο, 4) τη σταφυλή και 5) τη ράγα. Η μοριακοί ταυτοποίηση πραγματοποιήθηκε με μικροδορυφόρους SSR (Simple Sequence Repeats) και τριχοειδή ηλεκτροφόρηση. Στην μοριακή ταυτοποίηση τα δείγματα 1, 2, 4, 5 και 6 της ποικιλίας «Μαερνό» έδειξαν τα πιο ενθαρρυντικά αποτελέσματα στη μελέτη τους καθώς υπάρχει ομαδοποίηση μεταξύ τους, κάτι που δεν παρουσιάστηκε σε κάποια άλλη ελληνική ποικιλία με παρόμοια ακολουθία σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ. Στο δείγμα #7 «Μαυραυγουστιάτη» υπήρξε μία ισχυρή ομοιότητα με την ποικιλία «Μανδηλαριά». Κατά την αμπελογραφική περιγραφή σημαντικό σημείο αποτέλεσε η ομοιότητα μεταξύ των δειγμάτων 1, 2, 3, 5 και 6 της ποικιλίας «Μαερνό» όπως ήταν αναμενόμενο.


Αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης
Αμπελογραφική περιγραφή
Μικροδορυφόροι SSR
Τριχοειδής ηλεκτροφόρηση
Ελληνικές ποικιλίες αμπέλου
Μοριακή ταυτοποίηση

Ελληνική γλώσσα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών - Πτυχιακές εργασίες

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.