Η χρήση του μαστιχόνερου στην παραγωγή του ζύθου.

This item is provided by the institution :
University of West Attica   

Repository :
Institutional Repository Polynoe   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Η χρήση του μαστιχόνερου στην παραγωγή του ζύθου.

Αντωνόπουλος, Χρήστος
Αναγνώστου, Γρηγόριος - Νικόλαος

Drosou, Fotini
Κεχαγιά, Δέσποινα
Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών
Tataridis, Panagiotis
Σχολή Επιστημών Τροφίμων

Πτυχιακή εργασία

2024-10-04

2024-11-04T07:55:00Z


Η μαστίχα Χίου έχει μακρά ιστορία, γνωστή από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές της ιδιότητες και αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό αγαθό σε πολλές και διαφορετικές περιόδους. Προέρχεται από έναν συγκεκριμένο δέντρο, που αναπτύσσεται αποκλειστικά στην Χίο και παράγει προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούνται σε ιατροφαρμακευτική, αρωματοποιία και μαγειρική. Η καλλιέργεια των μαστιχόδεντρων γίνεται με μοσχεύματα και η συγκομιδή της μαστίχας διαρκεί συγκεκριμένους μήνες του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Η παραδοσιακή μέθοδος συλλογής περιλαμβάνει τομές στον φλοιό των δέντρων και αποθήκευση της μαστίχας σε δροσερούς χώρους. Η επεξεργασία της μαστίχας περιλαμβάνει καθάρισμα και πλύσιμο της ρητίνης. Η ρητίνη της μαστίχας περιέχει περίπου 120 χημικές ενώσεις και οι πτητικές ενώσεις εξάγονται ως αιθέριο έλαιο και μαστιχόνερο. Τα κύρια δραστικά συστατικά περιλαμβάνουν τα τριτερπενικά οξέα, όπως το μαστιχικό και ισομαστιχικό οξύ. Η μαστίχα, τέλος, έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες σε πολλούς τομείς της ζωής. Η μπύρα, αποτελείται από 4 βασικά συστατικά: το νερό, το κριθάρι, τον λυκίσκο και τις ζύμες. Διακρίνεται σύμφωνα με τον τρόπο ζύμωσης σε τρεις διαφορετικούς τύπους και ταξινομείται σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με το είδος των ζυμών, την περιεκτικότητα σε αλκοόλ, το χρώμα και την θερμιδική αξία. Υπάρχουν, τέλος, μπύρες στις οποίες μπορούν να γίνουν προσθήκες οι οποίες θα δώσουν έναν διαφορετικό χαρακτήρα τόσο στην γεύση όσο και στην οσμή. Τόσο η μαστίχα, όσο και η μπύρα, λοιπόν, αποτελούν δύο προϊόντα με μεγάλη αναγνωσιμότητα παγκοσμίως ανά τα χρόνια και θα αναλυθούν διεξοδικά το κάθε ένα ξεχωριστά. Ο συνδυασμός τους δεν είναι τόσο συνηθισμένος, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να πραγματοποιείται από κάποια μικροζυθοποιεία. Στο πείραμα που πραγματοποιήθηκε συνδυάστηκαν τόσο η ρητίνη της μαστίχας όσο και τα προϊόντα της σε ποικίλες ποσότητες, με την μπύρα, με σκοπό να αναδειχθεί το καλύτερο προϊόν. Μέσω της έρευνας αυτής έγινε αντιληπτό πως τόσο η μαστίχα όσο και τα προϊόντα της μπορούν σε συγκεκριμένες ποσότητες να συνδυαστούν αρμονικά με την μπύρα, δίνοντας ένα ιδιαίτερο αλλά και ισορροπημένο αποτέλεσμα, με την μαστίχα και τα προϊόντα της να μην υπερκαλύπτουν τα βασικά χαρακτηριστικά της μπύρας.


Μαστιχέλαιο
Μπύρα με πρόσθετα
Μαστιχόνερο
Ζύθος
Μπύρα
Μαστίχα
Ζυθοποίηση
Χίος

Greek

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών - Πτυχιακές εργασίες

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)