Η χρήση του μαστιχόνερου στην παραγωγή του ζύθου.

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Η χρήση του μαστιχόνερου στην παραγωγή του ζύθου.

Αντωνόπουλος, Χρήστος
Αναγνώστου, Γρηγόριος - Νικόλαος

Drosou, Fotini
Κεχαγιά, Δέσποινα
Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών
Tataridis, Panagiotis
Σχολή Επιστημών Τροφίμων

Πτυχιακή εργασία

2024-10-04

2024-11-04T07:55:00Z


Η μαστίχα Χίου έχει μακρά ιστορία, γνωστή από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές της ιδιότητες και αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό αγαθό σε πολλές και διαφορετικές περιόδους. Προέρχεται από έναν συγκεκριμένο δέντρο, που αναπτύσσεται αποκλειστικά στην Χίο και παράγει προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούνται σε ιατροφαρμακευτική, αρωματοποιία και μαγειρική. Η καλλιέργεια των μαστιχόδεντρων γίνεται με μοσχεύματα και η συγκομιδή της μαστίχας διαρκεί συγκεκριμένους μήνες του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Η παραδοσιακή μέθοδος συλλογής περιλαμβάνει τομές στον φλοιό των δέντρων και αποθήκευση της μαστίχας σε δροσερούς χώρους. Η επεξεργασία της μαστίχας περιλαμβάνει καθάρισμα και πλύσιμο της ρητίνης. Η ρητίνη της μαστίχας περιέχει περίπου 120 χημικές ενώσεις και οι πτητικές ενώσεις εξάγονται ως αιθέριο έλαιο και μαστιχόνερο. Τα κύρια δραστικά συστατικά περιλαμβάνουν τα τριτερπενικά οξέα, όπως το μαστιχικό και ισομαστιχικό οξύ. Η μαστίχα, τέλος, έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες σε πολλούς τομείς της ζωής. Η μπύρα, αποτελείται από 4 βασικά συστατικά: το νερό, το κριθάρι, τον λυκίσκο και τις ζύμες. Διακρίνεται σύμφωνα με τον τρόπο ζύμωσης σε τρεις διαφορετικούς τύπους και ταξινομείται σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με το είδος των ζυμών, την περιεκτικότητα σε αλκοόλ, το χρώμα και την θερμιδική αξία. Υπάρχουν, τέλος, μπύρες στις οποίες μπορούν να γίνουν προσθήκες οι οποίες θα δώσουν έναν διαφορετικό χαρακτήρα τόσο στην γεύση όσο και στην οσμή. Τόσο η μαστίχα, όσο και η μπύρα, λοιπόν, αποτελούν δύο προϊόντα με μεγάλη αναγνωσιμότητα παγκοσμίως ανά τα χρόνια και θα αναλυθούν διεξοδικά το κάθε ένα ξεχωριστά. Ο συνδυασμός τους δεν είναι τόσο συνηθισμένος, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να πραγματοποιείται από κάποια μικροζυθοποιεία. Στο πείραμα που πραγματοποιήθηκε συνδυάστηκαν τόσο η ρητίνη της μαστίχας όσο και τα προϊόντα της σε ποικίλες ποσότητες, με την μπύρα, με σκοπό να αναδειχθεί το καλύτερο προϊόν. Μέσω της έρευνας αυτής έγινε αντιληπτό πως τόσο η μαστίχα όσο και τα προϊόντα της μπορούν σε συγκεκριμένες ποσότητες να συνδυαστούν αρμονικά με την μπύρα, δίνοντας ένα ιδιαίτερο αλλά και ισορροπημένο αποτέλεσμα, με την μαστίχα και τα προϊόντα της να μην υπερκαλύπτουν τα βασικά χαρακτηριστικά της μπύρας.


Μαστιχέλαιο
Μπύρα με πρόσθετα
Μαστιχόνερο
Ζύθος
Μπύρα
Μαστίχα
Ζυθοποίηση
Χίος

Ελληνική γλώσσα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών - Πτυχιακές εργασίες

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.