Η παρούσα πτυχιακή εργασία, διεξήχθη ώστε να υπάρξει μία συνολική εικόνα, για τα ροφήματα του καφέ και κατά πόσο αυτά, ωφελούν τον ανθρώπινο οργανισμό. Αναφέρονται αναλυτικά όλα τα στάδια, από τη συλλογή έως την άλεση του καφέ, ώστε να διαπιστωθεί πώς αυτά επηρεάζουν το τελικό προϊόν. Αναλύονται οι αλλαγές στη χημική σύσταση του καρπού κατά, και μετά το καβούρδισμα, καθώς διαπιστώνεται ανάπτυξη νέων ενώσεων, όπως οι μελανοϊδίνες και τα χλωρογενικά οξέα. Στη συνέχεια παρουσιάζονται αναλυτικά, οι έννοιες ελεύθερες ρίζες, αντιοξειδωτικά και αντιοξειδωτικό παράδοξο. Εν συνεχεία, αναφέρονται οι επιπτώσεις του καφέ στον ανθρώπινο οργανισμό, με στοιχεία που συλλέχθηκαν από παγκόσμιες και πολυάριθμες έρευνες. Κρίθηκε σκόπιμο η κάθε επίπτωση να αναλυθεί, όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να γίνουν πιο κατανοητές οι επιπτώσεις. Συγκεντρωτικά τα στοιχεία έδειξαν, πως ο καφές είναι ένα καλό αντιοξειδωτικό τρόφιμο, το οποίο μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις, στον ανθρώπινο οργανισμό, αν καταναλώνεται με σύνεση. Άτομα που νοσούν από κάποιες ασθένειες, μπορούν να βοηθηθούν, από την κατανάλωση καφέ ή και να μειώσουν τον κίνδυνο δημιουργίας κάποιων νόσων, βέβαια υπάρχουν ειδικές ομάδες ανθρώπων, οι οποίες δεν πρέπει να καταναλώνουν καφέ σε μεγάλες ποσότητες, καθώς μπορεί να προκληθούν αρνητικές επιπτώσεις. Πέραν, των σωματικών επιπτώσεων, αναλύεται και η επίδραση της κατανάλωσης του καφέ στην ψυχική υγεία, με τα στοιχεία να δείχνουν θετικά αποτελέσματα, για τη βελτίωσή της.