Αξιοποίηση των συστατικών του λεμονιού στην Κοσμητολογία

This item is provided by the institution :
University of West Attica   

Repository :
Institutional Repository Polynoe   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Αξιοποίηση των συστατικών του λεμονιού στην Κοσμητολογία

Μπανανή, Φωτεινή

Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών
Papageorgiou, Spyridon
Κίντζιου, Ελένη
Σχολή Επιστημών Υγείας & Πρόνοιας
Mellou, Fotini

Πτυχιακή εργασία

2021-07

2021-07-22T07:09:22Z


Αυτή η εργασία πραγματεύεται τη σπουδαιότητα του φρούτου C. limon στον τομέα της Κοσμητολογίας καθώς και τη δράση του ως αντικαρκινικό, αντιαλλεργικό, αντιμικροβιακό, αντιφλεγμονώδες, αντιπαρασιτικό και αντιοξειδωτικό μέσα από μελέτες αλλά και πειράματα που έχουν πραγματοποιηθεί όπου ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει η μεγάλη περιεκτικότητα του φρούτου σε λιμονένιο. Παρουσιάζονται μέσα από μια σύντομη ιστορική αναδρομή οι χρήσεις που είχε και έχει το λεμόνι σε διάφορα μέρη του κόσμου και από διάφορους λαούς. Επίσης αναλύεται η χημική σύσταση καθώς και το μεταβολικό προφίλ κάθε τμήματος του φρούτου. Αναφέρονται οι μορφές με τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα συστατικά του στην Κοσμητολογία, και κυρίως το αιθέριο έλαιο λεμονιού, και πειράματα που αποδεικνύουν τη δράση του ως ενισχυτής διείσδυσης βιταμινών στο δέρμα, ως αντιγηραντικό, ως μικροβιοκτόνο κατά του Staphylococcus epidermidis αλλά και οι ευεργετικές ιδιότητες του ασκορβικού οξέος το οποίο περιέχει. Ειδικότερα εστιάζει στη χρήση του C. limon στα καλλυντικά με σκοπό όχι μόνο τη συντήρηση και το άρωμα αλλά τις δράσεις του στο δέρμα. Επιπλέον, αναπτύσσονται οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η λανθασμένη χρήση ουσιών του C. limon, η ασφαλής χρήση τους και κάποιοι έλεγχοι γονοτιξικότητας και καρκινογένεσης. Τέλος, αναλύεται η φωτοτοξικότητα του χυμού λεμονιού πειραματικά, η δράση των φουροκουμαρινών καθώς και οι έρευνες που θα πρέπει να διεξαχθούν στο μέλλον έτσι ώστε να διασφαλιστεί η απόλυτα ασφαλής χρήση και αξιοποίηση όλων των ευεργετικών ιδιοτήτων του, όπως του λιμονενίου το οποίο παρά την αντιβακτηριακή του δράση φαίνεται να εμφανίζει τοξικότητα κατόπιν επεξεργασίας.


Citrus
Λεμόνι
Καλλυντικά
Λεμονιά
Κίτρο
Κοσμητολογία
Limon

Greek

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ - Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών - Πτυχιακές εργασίες

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)