Portulaca oleracea (Ανδράχλη η ολησθηρίς ή Πορτουλάκη η λαχανώδης): Ανασκόπηση στη σύσταση και στη χρήση της ως πηγή αντιοξειδωτικών και βιοδραστικών ουσιών

This item is provided by the institution :
University of West Attica   

Repository :
Institutional Repository Polynoe   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Portulaca oleracea (Ανδράχλη η ολησθηρίς ή Πορτουλάκη η λαχανώδης): Ανασκόπηση στη σύσταση και στη χρήση της ως πηγή αντιοξειδωτικών και βιοδραστικών ουσιών

Μόσχου, Ελένη

HOUHOULA, DIMITRA
Στρατή, Ειρήνη
Σινάνογλου, Βασιλεία
Σχολή Επιστημών Τροφίμων
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

Πτυχιακή εργασία

2021-07-22

2021-07-22T16:58:38Z


Το τελευταίο διάστημα προέκυψε μία αυξανόμενη τάση στην εύρεση καινοτόμων τροφίμων και προϊόντων από είδη/ενώσεις που βρίσκονται στη φύση. Ως εκ τούτου, το «κυνήγι του θησαυρού» για την εύρεση αυτών των νέων πιθανών ειδών/ενώσεων είναι μεγάλης σημασίας. Η Ανδράχλη η ολησθηρίς ή Πορτουλάκη η λαχανώδης, ή κοινώς γλιστρίδα, πρόσφατα, έχει γίνει ένα από αυτά τα πιθανά είδη. Είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φυτό με πολλές αντιοξειδωτικές και βιοδραστικές ενώσεις, όπως βιταμίνες, καροτενοειδή και φαινολικές ενώσεις και λοιπά. Πιο συγκεκριμένα, η γλιστρίδα αποτελεί φυτό υψηλής θρεπτικής αξίας, σε σχέση με άλλα πράσινα φυτά, είναι πλούσια πηγή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, και ιδιαίτερα του α-λινολενικού οξέος. Θεωρείται ως φαρμακευτικό βότανο/φυτό με ποικιλία ενώσεων που παίζουν ζωτικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία. Καθ 'όλη τη διάρκεια της ιστορίας, η αντράκλα έχει συμβάλει στην εξέλιξη πολλών γεωργικών τεχνικών και εφαρμογών και έχει τραβήξει την προσοχή λόγω των φυτοχημικών δυνατοτήτων της και της συμπεριφοράς της μεταξύ άλλων φυτών, όπως διαπιστώνεται στα επόμενα κεφάλαια. Περιέχει φυσικές αντιοξειδωτικές ενώσεις και το εκχύλισμά της μπορεί να χρησιμοποιηθεί, επίσης, ως πρόσθετο σε πολλά τρόφιμα. Αυτή η ανασκόπηση περιγράφει τη συμβολή της γλιστρίδας στην ανθρώπινη υγεία, τη συνεισφορά της στον τομέα της επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων και τη φυτοχημική σύστασή της όσον αφορά την περιεκτικότητα της σε φαινολικές ενώσεις, ωμέγα-3 λιπαρά και αμινοξέα, ανόργανα άλατα, βιταμίνες κ.λπ.


Αντιοξειδωτικές ουσίες
Φαρμακευτικό φυτό
Κινέζικη ιατρική
Φαινολικά οξέα
Φλαβονοειδή
Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
Γαλατσίδα
Γλιστρίδα
Αντράκλα
Λειτουργικό τρόφιμο
Εκχύλισμα
Πορτουλάκη η λαχανώδης
Portulaca oleracea
Βιοδραστικές ενώσεις
Παγκόσμια Πανάκεια
Συντηρητικό
Βότανο
Καινοτόμο τρόφιμο
Ανδράχλη
Πρόσθετο

Greek

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων - Πτυχιακές εργασίες

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)