Συγχώνευση μη εισηγμένης ΑΕ, θεσμός και πράξη.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2011 (EL)

Συγχώνευση μη εισηγμένης ΑΕ, θεσμός και πράξη.

Τσομπανίδου, Δέσποινα

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική
Σκαλίδης, Ελευθέριος

Στην παρούσα εργασία θα επιχειρήσουμε να ασχοληθούμε με τις συγχωνεύσεις των ανωνύμων εταιριών. Πιο συγκεκριμένα, η εργασία περιλαμβάνει δύο θεματικές ενότητες: Το Θεσμό και την Πράξη των συγχωνεύσεων. Τα κεφάλαια ένα και δύο πραγματεύονται το Θεσμό των συγχωνεύσεων, ενώ το κεφάλαιο τρία ασχολείται με την Πράξη των συγχωνεύσεων. Αναλυτικότερα, στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας αποτυπώνονται τα είδη των συγχωνεύσεων και γίνεται αναλυτική αναφορά στους λόγους που οδηγούν τις επιχειρήσεις στην επιλογή της συγχώνευσης. Στη συνέχεια του κεφαλαίου παρουσιάζονται κάποια συμπεράσματα σχετικά με τους λόγους που οδηγούν τις ελληνικές επιχειρήσεις να προβούν σε συγχώνευση εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Έπειτα, αναφέρονται τα κυριότερα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των συγχωνεύσεων. Το πρώτο κεφάλαιο κλείνει με τους λόγους που οδηγούν μια συγχώνευση στην αποτυχία, καθώς και με τους ενδεχόμενους κινδύνους που εμφανίζονται κατά τη διαδικασία της συγχώνευσης. Το δεύτερο κεφάλαιο, συνεχίζει να ασχολείται περεταίρω με το Θεσμό των συγχωνεύσεων. Συγκεκριμένα, στο δεύτερο κεφάλαιο επιχειρείται η νομική προσέγγιση των συγχωνεύσεων, γι’ αυτό και αποτυπώνονται τα διάφορα νομοθετήματα που αφορούν τις συγχωνεύσεις. Επιπλέον, παρουσιάζονται οι μορφές των συγχωνεύσεων και γίνεται εκτενής αναφορά στην έννοια του μετασχηματισμού. Έπειτα, παρατίθεται η διαδικασία των συγχωνεύσεων στην Ελλάδα, ενώ, στο τέλος του κεφαλαίου διερευνώνται τα φορολογικά κίνητρα των συγχωνεύσεων και αναφέρονται κάποιες σκέψεις σχετικά με το κατά πόσο τα φορολογικά κίνητρα κρίνονται αποτελεσματικά κατά την παρούσα οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα. Το τρίτο κεφάλαιο συνιστά τη δεύτερη θεματική ενότητα της εργασίας, την Πράξη των συγχωνεύσεων. Το τρίτο κεφάλαιο ξεκινά με μια ιστορική αναδρομή στην πράξη των συγχωνεύσεων. Στη συνέχεια επιχειρείται διεξαγωγή δευτερογενής έρευνας (desk research), που αφορά τις εισηγμένες ανώνυμες εταιρίες και τις συγχωνεύσεις που έχουν πραγματοποιήσει από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, μετά τα μέσα του 2007 μέχρι και τον Ιούνιο του 2011.
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2011.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Λόγοι συγχωνεύσεων
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα συγχωνεύσεων
Φορολογικά κίνητρα συγχωνεύσεων
Συγχώνευση
Μη εισηγμένη ΑΕ


Ελληνική γλώσσα

2011
2011-11-08T08:22:30Z


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.