δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Το πληροφοριακό περιεχόμενο των οικονομικών καταστάσεων άρχισε να αλλάζει από το 2007 με την εφαρμογή του Διεθνούς Λογιστικού Προτύπου 7. Ο εμπλουτισμός όμως του προτύπου με τροποποιήσεις που ακολούθησαν καθώς και η ενασχόληση κι άλλων φορέων, όπως της Επιτροπής της Βασιλείας με την Τραπεζική Εποπτεία, που ασχολήθηκαν με την ανάγκη ενίσχυσης της νομοθεσίας γύρω από τις γνωστοποιήσεις αυξήθηκε μετά την οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008. Η οικονομική κρίση έκανε εμφανή την έλλειψη διαφάνειας και επαρκής πληροφόρησης του επενδυτικού κοινού μέσω των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να εξετάσει το πληροφοριακό περιεχόμενο των γνωστοποιήσεων με βάση το Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 7. Η έρευνα επικεντρώνεται στις γνωστοποιήσεις που αφορούν την διαχείριση των κινδύνων από τους ελληνικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Στην μελέτη γίνεται προσπάθεια διερεύνησης της πληρότητας των γνωστοποιήσεων σχετικά με τους κινδύνους καθώς και η σχέση των γνωστοποιήσεων των λογιστικών πληροφοριών με το επενδυτικό κοινό. Εξετάζεται επίσης μέσω της μεθόδου του χαρτοφυλακίου η σημαντικότητα και η βαρύτητα που δίνεται από το επενδυτικό κοινό στις γνωστοποιήσεις των στοιχείων που αφορούν την διαχείριση των κινδύνων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση είναι η αύξηση της πληρότητας των στοιχείων που γνωστοποιούνται στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις καθώς και το ότι η βαρύτητα του επενδυτικού κοινού επικεντρώνεται κυρίως στις γνωστοποιήσεις που αφορούν τον πιστωτικό κίνδυνο.
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.