Υποδείγματα μέτρησης πιστωτικού κινδύνου στα πλαίσια της διεθνούς βιβλιογραφίας και η περίπτωση των ελληνικών τραπεζών.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2011 (EL)

Υποδείγματα μέτρησης πιστωτικού κινδύνου στα πλαίσια της διεθνούς βιβλιογραφίας και η περίπτωση των ελληνικών τραπεζών.

Μητσοπούλου, Σοφία

Νούλας, Αθανάσιος
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Λογιστική & Χρηματοοικονομική

Αποτελεί κοινώς αποδεκτή πραγματικότητα ότι το φαινόμενο του κινδύνου παίζει σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα και δημιουργεί την ανάγκη διαχείρισής του με την ανάπτυξη ολοκληρωμένων συστημάτων εκτίμησης, τιμολόγησης και ελέγχου. Συγκεκριμένα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η αναγκαιότητα αυτή άρχισε να γίνεται ορατή από το τέλος της δεκαετίας του 1970 έως σήμερα. Οι διοικήσεις των τραπεζών, έχοντας σαν γνώμονα τη διατήρηση της σταθερότητας και της συνέχειας των εργασιών τους, έχουν ως στόχο υψηλής προτεραιότητας την εφαρμογή και τη διαρκή εξέλιξη ενός αποτελεσματικού πλαισίου διαχείρισης κινδύνων. Συγκεκριμένα για τον πιστωτικό κίνδυνο, ο οποίος όπως είναι κοινά αποδεκτό αποτελεί και τον σημαντικότερο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η εκτίμηση του είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία των τραπεζών. Η ποσοτική απεικόνιση του πιστωτικού κινδύνου μπορεί να γίνει με μια πληθώρα μοντέλων, υποδειγμάτων και τεχνικών τα οποία έχουν αναπτυχθεί στην διεθνή βιβλιογραφία. Αυτά τα υποδείγματα αποτελούν και το κυρίως θέμα της παρούσης διπλωματικής εργασίας. Αναλυτικότερα, στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια παρουσίαση του γενικού χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος καθώς και των μεγάλων αλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί σε αυτό. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται το θεσμικό πλαίσιο και οι κανονισμοί που έχουν επιβληθεί από την Επιτροπή της Βασιλείας ΙΙ και ΙΙΙ κυρίως σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια και τα εποπτικά κεφάλαια. Στη συνέχεια, ακολουθεί μια σύντομη αλλά περιεκτική παράθεση των υποδειγμάτων Credit Scoring ενώ στο κεφάλαιο τέσσερα παρουσιάζονται κάποιες προσεγγίσεις και διαδικασίες που ακολουθούνται από τους Διεθνής Οίκους Αξιολόγησης για την διεξαγωγή των Credit Ratings. Τέλος, ακολουθεί το πέμπτο κεφάλαιο στο οποίο εμπεριέχονται υποδείγματα της νεότερης προσέγγισης και στο κεφάλαιο έξι γίνεται μια παρουσίαση του γενικότερου πλαισίου διαχείρισης του πιστωτικού κινδύνου από πέντε ελληνικές τράπεζες. Στο τελευταίο κεφάλαιο βρίσκονται κάποια συμπεράσματα από την παρούσα εργασία όπως επίσης και κάποιες προτάσεις για περαιτέρω έρευνα.
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2011.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Διαχείριση πιστωτικού κινδύνου
Υποδείγματα μέτρησης πιστωτικού κινδύνου
Πιστωτικός κίνδυνος


Ελληνική γλώσσα

2011
2011-11-28T10:23:59Z


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.