Κύρια υποδείγματα πρόβλεψης της πτώχευσης: μελέτη και πρακτική.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2011 (EL)

Κύρια υποδείγματα πρόβλεψης της πτώχευσης: μελέτη και πρακτική.

Γάλβα, Ελευθερία

Νούλας, Αθανάσιος
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Λογιστική & Χρηματοοικονομική

Αρχικά, στην παρούσα εργασία εισάγεται η έννοια της πτώχευσης και γίνεται μια συνοπτική αναφορά σε κάποια βασικά στοιχεία από το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη διαδικασία της πτώχευσης. Αναφέρονται, επίσης, πρόσφατα στοιχεία που αφορούν τόσο τις πτωχεύσεις στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Κατόπιν, αφού έχει γίνει μια εισαγωγή στην έννοια της πτώχευσης, αναλύονται διεξοδικότερα τα κύρια υποδείγματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την έγκαιρη πρόβλεψη της χρηματοοικονομικής αποτυχίας μιας επιχείρησης. Ειδικότερα, γίνεται μια ιστορική αναδρομή σε όλα τα σημαντικότερα υποδείγματα που χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία στο παρελθόν και συνεχίζουν να εφαρμόζονται ακόμη και σήμερα. Μετά την παρουσίαση και ανάλυση αυτών των υποδειγμάτων επιλέγεται, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, το πιο κατάλληλο μοντέλο το οποίο θα μπορούσε να προβλέψει τη πτώχευση των επιχειρήσεων του ελληνικού χρηματιστηρίου. Με βάση τα στοιχεία που απαιτούνται για την εφαρμογή του επιλεγόμενου μοντέλου, αξιολογείται η αποτελεσματικότητα του υποδείγματος στο τελικό δείγμα και εξετάζεται κατά πόσο τα συμπεράσματα μπορούν να γενικευθούν. Τέλος, γίνονται προτάσεις για περαιτέρω έρευνα.
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2011.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Πρόβλεψη
Πτωχευμένες υγιείς επιχειρήσεις
Μέθοδοι πρόβλεψης
Πτώχευση
Μοντέλα πτώχευσης
Υπόδειγμα Altman


Ελληνική γλώσσα

2011-11-29T23:45:42Z
2011


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.