Ο λογιστικός χειρισμός των χρηματοπιστωτικών μέσων στις επιχειρήσεις.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2011 (EL)

Ο λογιστικός χειρισμός των χρηματοπιστωτικών μέσων στις επιχειρήσεις.

Χλωρού, Ευαγγελία

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Λογιστική & Χρηματοοικονομική
Νεγκάκης, Χρήστος

Σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας είναι να εξετάσει το θεσμικό πλαίσιο που υπαγορεύει τη λογιστική διαχείριση των χρηματοπιστωτικών μέσων (ΧΜ), μέσω της ανάλυσης των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (ΔΛΠ) 32 και 39 και στη συνέχεια να μελετήσει τη συνάφεια (value-relevance) του Αποθεματικού Χρεογράφων και του Αποθεματικού Παραγώγων ως προς την τιμή της μετοχής μιας επιχείρησης, μέσω της διενέργειας μιας εμπειρικής μελέτης. Το δείγμα της έρευνας απαρτίζεται από τις επιχειρήσεις του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (Χ.Α.Α.), εκτός των εισηγμένων Τραπεζών, Ασφαλιστικών Εταιριών και Εταιριών που παρέχουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, για τα έτη 2005-2010. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη συσχέτιση μεταξύ της τιμής της μετοχής των εταιριών και του Αποθεματικού Παραγώγων, πράγμα που σημαίνει ότι το Αποθεματικό Παραγώγων πιθανότατα επηρεάζει την τιμή της μετοχής. Από την άλλη, το Αποθεματικό Χρεογράφων δε φαίνεται να είναι συναφές ως προς την τιμή της μετοχής μιας επιχείρησης, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ενδείξεις συσχέτισης των δύο μεταβλητών ακόμη και μετά την αφαίρεση ακραίων παρατηρήσεων από το δείγμα.
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2011.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Διαγραφή
Αποτίμηση
Απομείωση
Χρηματοπιστωτικά μέσα
Αναγνώριση
Εύλογη αξία
Αντιστάθμιση
Συνάφεια
Αποθεματικό παραγώγων
Αποθεματικό χρεογράφων


Ελληνική γλώσσα

2011
2011-12-01T13:37:08Z


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.