Λογιστικός και χρηματοοικονομικός έλεγχος των Ν.Π.Δ.Δ: η περίπτωση του Πανεπιστημιακού Τομέα των ΑΕΙ.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2011 (EL)

Λογιστικός και χρηματοοικονομικός έλεγχος των Ν.Π.Δ.Δ: η περίπτωση του Πανεπιστημιακού Τομέα των ΑΕΙ.

Μπαμπίνη, Όλγα

Λαζαρίδης, Ιωάννης
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική

Η κυβερνητική λογιστική και οι πρακτικές που χρησιμοποιούνται στα διάφορα κράτη είναι ένα θέμα που απασχολεί, εκτός των ακαδημαϊκών, τις χώρες και τις κυβερνήσεις αυτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη λειτουργία του δημόσιου τομέα και των φορέων τους. Η δομή του δημόσιου τομέα και η χρήση του δημόσιου χρήματος είναι ένα θέμα που επηρεάζει όχι μόνο την ευημερία του απλού πολίτη αλλά και την οικονομική και δημοσιονομική θέση της χώρας στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Λόγω της δυσμενής οικονομικής θέσης της χώρας μας, οι λέξεις έλλειμμα, χρέος και δημοσιονομική συμμόρφωση μας είναι γνωστές. Ακόμα μία λέξη που άρχισε να μας είναι οικεία τον τελευταίο καιρό είναι ο έλεγχος: έλεγχος του δημόσιου τομέα και του δημόσιου χρήματος. Η εργασία αυτή περιγράφει τη λειτουργία του λογιστικού και χρηματοοικονομικού ελέγχου στο δημόσιο τομέα, τις πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς, τις αρχές που ακολουθούνται και τις διαφορές που προκύπτουν στην ανάλυση των αποτελεσμάτων των οικονομικών καταστάσεων του δημόσιου τομέα από αυτές του ιδιωτικού τομέα. Αναλυτικότερα στο πρώτο μέρος της εργασίας παρουσιάζεται το κυβερνητικό λογιστικό σύστημα (Κεφάλαιο 1ο), οι ιδιαιτερότητες του και η χρησιμότητα του, το κυβερνητικό λογιστικό σύστημα στην Ελλάδα (Κεφάλαιο 2ο), η δομή των χρηματοοικονομικών καταστάσεων του δημοσίου (Κεφάλαιο 3ο) και τη λειτουργία του εσωτερικού λογιστικού ελέγχου στο δημόσιο (Κεφάλαιο 4ο). Στη συνέχεια, στο δεύτερο μέρος της εργασίας περιγράφεται ο λογιστικός και χρηματοοικονομικός έλεγχος στα δημόσια πανεπιστήμια και πως αυτός εφαρμόζεται στη πράξη. Ποιο συγκεκριμένα, ο αντικείμενο της μελέτης στο δεύτερο μέρος είναι μια πρακτική προσέγγιση της πραγματικής ανάλυσης ενός τμήματος του δημοσίου τομέα της χώρας μας, που είναι τα δημόσια πανεπιστήμια. Για τη διεξαγωγή της μελέτης αυτής χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος των ερωτηματολογίων και ακολούθησε ύστερα η στατιστική ανάλυση και η ανάλυση των αποτελεσμάτων.
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2011.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Δημόσιο
Έλεγχος


Ελληνική γλώσσα

2011-12-18T21:57:34Z
2011


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.