δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Ο εσωτερικός έλεγχος στις χρηματιστηριακές εταιρίες (Ε.Π.Ε.Υ. και Α.Ε.Ε.Δ.).
Προδρομίδης, Αναστάσιος
Λαζαρίδης, Ιωάννης
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική
Ο όρος «Εσωτερικός Έλεγχος» (Internal Audit) πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα εδώ και μερικά χρόνια και ιδιαίτερα από τη στιγμή που εκδόθηκε ο νόμος υπ’ αριθμόν 3016, ο οποίος αφορά, μεταξύ άλλων, και θέματα Εταιρικής Διακυβέρνησης (Corporate Governance), και ο οποίος εκσυγχρονίζει και επίσημα το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων και καθιστά την ύπαρξη Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου υποχρεωτική, τουλάχιστον για τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών καθώς και για τις Εταιρίες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών και για τις Ανώνυμες Εταιρίες Επενδυτικής Διαμεσολάβησης. Ο ορισμός του έρχεται να ανατρέψει την εσφαλμένη αλλά ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι ασχολείται αποκλειστικά με λογιστικά θέματα, και ως εκ τούτου δεν ενδιαφέρει στελέχη της Παραγωγής, των Προμηθειών, της Εφοδιαστικής και αρκετών άλλων επιχειρησιακών τμημάτων.
Μέσα λοιπόν, στην πολύπλοκη και ραγδαίως εξελισσόμενη σημερινή οικονομική πραγματικότητα της αγοράς με την ευρεία έννοια, και της Χρηματιστηριακής Αγοράς ειδικότερα, ο ρόλος του ελεγκτή αποκτά μία συνεχώς αυξανόμενη σημασία. Ο έλεγχος των Χρηματιστηριακών εταιρών καθίσταται σήμερα όλο και πιο επιτακτικός. Ο πειρασμός για ατασθαλίες, καταχρήσεις, απόκρυψη στοιχείων και λοιπές κακές διαχειρίσεις είναι μεγάλος προκειμένου να απολάβουν διάφορα άτομα οικονομικά οφέλη. Παράλληλα, η ανάγκη για να διασαφηνιστούν πλήρως ολες οι σημαντικές δραστηριότητες της επιχείρησης, επιβάλλει τον έλεγχο από τους Ορκωτούς Λογιστές οι οποίοι έχουν ως κατευθυντήρια γραμμή τα ελεγκτικά πρότυπα και αρχές των εσωτερικών ελεγκτών.
Απώτερος σκοπός μέσα από την παρούσα εργασία είναι πρωτίστως να προσεγγίσουμε θεωρητικά τα ζητήματα του εσωτερικού ελέγχου, με αναφορά στους σχετικούς νόμους και στις σχετικές διατάξεις, να παρουσιάσουμε τις αρχές που διέπουν τον εσωτερικό έλεγχο για τις ΕΠΕΥ/ ΑΕΕΔ και τις διαδικασίες που θα πρέπει να πραγματοποιεί ο ελεγκτής βάσει όλης της κείμενης νομοθεσίας.
Στην δεύτερη ενότητα παρουσιάζεται ένα υπόδειγμα για το τι θα πρέπει να περιλαμβάνει ένας κανονισμός λειτουργίας μιας ΑΕΕΔ, καθώς και το πώς πρέπει να είναι δομημένο. Παρουσιάζεται ολόκληρο το περιεχόμενο του κανονισμού με απώτερο σκοπό την κατανόηση της επιβολής του εσωτερικού ελέγχου σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων μιας ΑΕΕΔ. Κατόπιν παρουσιάζονται οι φόρμες που θα πρέπει να χρησιμοποιεί ένας εσωτερικός ελεγκτής για την πραγματοποίηση της εργασίας του (βάσει της δομής του κανονισμού λειτουργίας και των τμημάτων της εταιρίας).
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.