Δεξιότητες ζωής των ατόμων με αναπηρίες: μια πιλοτική έρευνα των απόψεων των επαγγελματιών ειδικής αγωγής.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2012 (EL)

Δεξιότητες ζωής των ατόμων με αναπηρίες: μια πιλοτική έρευνα των απόψεων των επαγγελματιών ειδικής αγωγής.

Γιακουμάκη, Αργυρώ

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής
Καρτασίδου, Λευκοθέα

Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2012.
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν να διερευνηθούν οι απόψεις των Ελλήνων επαγγελματιών ειδικής αγωγής σχετικά με τις δεξιότητες ζωής των ατόμων με αναπηρία. Οι δεξιότητες ζωής ή λειτουργικές δεξιότητες, όπως αναφέρονται στη βιβλιογραφία, θεωρούνται πολύ σημαντικές, καθώς σχετίζονται με την ικανότητα των ατόμων να αντεπεξέρχονται στις απαιτήσεις της ενήλικης ζωής και να έχουν μια αξιοπρεπή και ποιοτική διαβίωση. Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας γίνεται μια προσπάθεια επεξήγησης της έννοιας της αναπηρίας αλλά και των μοντέλων που επικράτησαν σε διάφορες χρονικές περιόδους, βάσει των οποίων ερμηνεύονταν η αναπηρία και χαράσσονταν οι διάφορες πολιτικές αντιμετώπισης των αναπήρων. Στο δεύτερο κεφάλαιο δίνεται έμφαση στην έννοια της λειτουργικότητας, του λειτουργικού προγράμματος σπουδών, των λειτουργικών δεξιοτήτων αλλά και της λειτουργική αξιολόγησης, επισημαίνεται ένας από τους βασικούς στόχους της απόκτησης λειτουργικών γνώσεων και δεξιοτήτων που είναι η μετάβαση σε μια ολοκληρωμένη και ποιοτική ενήλικη ζωή και επιπλέον αναγνωρίζεται ο ουσιαστικός ρόλος του εκπαιδευτικού στην εφαρμογή και υλοποίηση ενός λειτουργικού προγράμματος σπουδών. Ακόμα, στο ίδιο κεφάλαιο παρουσιάζονται κάποιες από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές που έχουν χρησιμοποιηθεί στην εκπαίδευση και τη διαχείριση της συμπεριφοράς των ατόμων με αναπηρία. Το τρίτο κεφάλαιο ασχολείται με την περιγραφή της μεθοδολογίας που χρησιμοποιήθηκε για την υλοποίηση της έρευνας, δηλαδή αναφέρεται στο δείγμα που συμμετείχε στην έρευνα, στη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη συλλογή των στοιχείων αλλά και στο εργαλείο (ένα αυτοσχέδιο ερωτηματολόγιο) που δόθηκε για να συλλεχθούν οι απαντήσεις των ερωτώμενων. Το τέταρτο κεφάλαιο περιλαμβάνει τα περιγραφικά στατιστικά στοιχεία για κάθε υποκλίμακα του ερωτηματολογίου καθώς και τις στατιστικά σημαντικές διαφορές που προέκυψαν από την επεξεργασία των δεδομένων. Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο παρατίθενται τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη συγκεκριμένη ερευνητική εργασία, οι περιορισμοί της εργασίας αλλά και κάποιες προτάσεις που μπορούν να δώσουν το έναυσμα για μελλοντική διερεύνηση.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Αναπηρία
Δεξιότητες ζωής


Ελληνική γλώσσα

2012-02-07T13:33:07Z
2012


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.