Τραπεζικά πληροφοριακά συστήματα και απάτη.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2012 (EL)

Τραπεζικά πληροφοριακά συστήματα και απάτη.

Κατσακούλης, Δημήτριος

Πρωτόγερος, Νικόλαος
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική

Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2012.
Η παρούσα Διπλωματική Εργασία στοχεύει στην εξέταση των μέτρων ασφαλείας των Τραπεζικών Πληροφοριακών Συστημάτων και των μεθόδων απάτης αυτών και συνάμα μελετά τους κανόνες ασφαλείας των ελληνικών Τραπεζών, όπως εμφανίζονται στα ηλεκτρονικά τους site. Τα ελληνικά Τραπεζικά Ιδρύματα αξιολογούνται για τα μέτρα ασφαλείας των ηλεκτρονικών συναλλαγών που εφαρμόζουν, με σκοπό να αποφανθεί εάν καλύπτονται ή όχι και σε ποιο βαθμό από τις ηλεκτρονικές απειλές.Για την άντληση των στοιχείων πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη δευτερογενής έρευνα. Με τη συνεχή εξέλιξη των τραπεζικών πληροφοριακών συστημάτων και γενικότερα των πληροφοριακών συστημάτων, γεννιούνται ερωτήματα, τα οποία στο κοντινό παρελθόν φάνταζαν ανύπαρκτα. Στο επίκεντρο αυτών των ερωτημάτων βρίσκεται η ασφάλεια, δηλαδή, «Πόσο ασφαλή είναι τα τραπεζικά πληροφοριακά συστήματα;», «Τι μέτρα έχουν πάρει οι Τράπεζες για να θωρακίσουν τα συστήματά τους;», «Ποιες είναι οι συνήθεις άπατες που χρησιμοποιούνται για να εκμεταλλευτούν επιτήδειοι τυχόν αδυναμίες του τραπεζικού ηλεκτρονικού συστήματος;», «Τα πληροφοριακά συστήματα των Ελληνικών Τραπεζών παρέχουν ασφάλεια στους πελάτες τους ή τους αφήνουν εκτεθειμένους στα «χέρια» διαφόρων ηλεκτρονικών εγκληματιών;». Και τέλος, «Υπάρχει λόγος για κάποιον να «ρισκάρει» τη διαχείριση των χρημάτων του μέσω ενός τραπεζικού πληροφοριακού συστήματος σε μία εποχή που οι διαφόρου τύπου ηλεκτρονικοί εγκληματίες αυξάνονται συνεχώς;». Χωρίς αμφιβολία, όλα αυτά τα ερωτήματα χρήζουν εις βάθος ανάλυση και μακροχρόνια έρευνα για να απαντηθούν, σίγουρο είναι όμως πως όσο εξελίσσονται τα πληροφοριακά συστήματα των Τραπεζών τόσο θα εξελίσσονται και οι άπατες, για τον απλό λόγο, ότι το χρήμα προσελκύει ανθρώπους και όπου υπάρχει χρήμα, υπάρχει και απόπειρα για απάτη.Το μοναδικό αντίδοτο για την καταπολέμηση της απάτης είναι η ασφάλεια και οι ελληνικές Τράπεζες έχουν πάρει μέτρα ασφαλείας, τα οποία θα αναλύσουμε, συγκρίνουμε και αξιολογήσουμε με τη βοήθεια των τελικών πινάκων της εργασίας.Κλείνοντας, χρήσιμο είναι να αναφέρουμε κάποιες λέξεις κλειδιά, τις οποίες θα συναντήσουμε αρκετά συχνά και στις οποίες βασίζεται το όλο εγχείρημα. Οι λέξεις αυτές είναι: πληροφοριακά συστήματα, ασφάλεια τραπεζικών πληροφοριακών συστημάτων, ηλεκτρονική απάτη, μέτρα προστασίας από τις ηλεκτρονικές απειλές και Internet Banking.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Πληροφοριακά συστήματα
Μέτρα προστασίας από τις ηλεκτρονικές απειλές
Ασφάλεια τραπεζικών πληροφοριακών συστημάτων
Ηλεκτρονική απάτη
Internet banking


Ελληνική γλώσσα

2012
2012-10-23T08:44:52Z


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.