Η εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων στην εταιρία Μόσχου Α.Ε. και η επίδρασή της στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της εταιρίας.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2012 (EL)

Η εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων στην εταιρία Μόσχου Α.Ε. και η επίδρασή της στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της εταιρίας.

Αποστολάκης, Εμμανουήλ

Γκίνογλου, Δημήτριος
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Στρατηγική Διοικητική Λογιστική και Χρηματοοικονομική Διοίκηση για Στελέχη Επιχειρήσεων

Η ουσία των οικονομικών καταστάσεων, οι οποίες ουσιαστικά συνιστούν το αποτέλεσμα, της ετήσιας οικονομικής διαχείρισης, είναι η όσον το δυνατόν, πληρέστερη, λεπτομερειακή, τεκμηριωμένη και κατανοητή καταγραφή της οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης . Ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας , με βάση τον οποίο, οι διεθνείς οργανισμοί , προσπαθούν να ορίσουν τους κανόνες λογιστικής λειτουργίας των οικονομικών μονάδων , είναι η απόλυτη συγκρισιμότητα, την οποία θα πρέπει να προσφέρουν οι οικονομικές καταστάσεις , ανεξαρτήτου χώρας , στην οποία συντάσσονται , ώστε να καθίσταται εφικτή η χρήση και η πλήρης κατανόησή τους από τους επενδυτές , τους μετόχους και τις ελεγκτικές αρχές , μέσα στο παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον που έχει ήδη διαμορφωθεί. Τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα , μέχρι το 2002 , καθώς και τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης , μετά το 2002, δίνουν στις Ελληνικές επιχειρήσεις την δυνατότητα της πλήρους εναρμόνισης στην μεθοδολογία , την τήρηση και την απεικόνιση , με ένα ενιαίο διεθνές , διαρκώς εξελισσόμενο σύστημα , κανόνων και προτύπων . Στο συγκεκριμένο πόνημα που ακολουθεί , επιχειρήθηκε η ανάλυση σε όρους Δ.Λ.Π., της μετάβασης στην τήρηση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (Πρώτη εφαρμογή), μικρομεσαίας παραγωγικής επιχείρησης (Α.Ε.) , με εκτενή αναφορά στα κυριότερα πρότυπα , που επηρεάζουν την συγκεκριμένη περίπτωση , την πραγματική επίπτωσή τους στα οικονομικά μεγέθη ,καθώς και τα πλεονεκτήματα που τυχόν προσφέρουν , σε επίπεδο ενημέρωσης , ομοιογένειας αλλά και απεικόνισης της πραγματικότητας των οικονομικών μεγεθών. Δίνοντας αρχικά , μια γενική πανοραμική εικόνα , του λόγου ύπαρξης και των επιμέρους σκοπών , της δημιουργίας των Προτύπων , προχωρούμε , εξειδικεύοντας την επίδραση των κανόνων στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σε αυτές . Κατόπιν αναλύουμε διεξοδικά , τα πρότυπα , τα οποία επιδρούν σημαντικά στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας , της οποία την περίπτωση εξετάζουμε , μεγεθύνοντας τις πτυχές των κανόνων που αγγίζουν βαθύτερα και ουσιαστικότερα τα οικονομικά μεγέθη της εξεταζόμενης επιχείρησης. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας , υπό το πρίσμα μεγεθυντικού φακού , και δίνοντας αναλυτικά οικονομικά στοιχεία και καταστάσεις , αναλύουμε διεξοδικά την επίδραση των παραπάνω προτύπων , σε ευθεία αντιπαράθεση με τις αντίστοιχες φορολογικές καταστάσεις που τηρούνται παράλληλα σύμφωνα με το ελληνικό λογιστικό σχέδιο και τον Νόμο 2190/1920. Ολοκληρώνοντας το case study , παραθέτουμε , επιχειρηματολογώντας σχετικά , τα εξειδικευμένα συμπεράσματα ,τα οποία εξάγονται από την εξεταζόμενη επιχείρηση, δίνοντας παράλληλα έναν γενικότερο τόνο σε μια απόπειρα εξαγωγής χρήσιμων γενικότερων συμπερασμάτων , για το σύνολο των μικρομεσαίων , μη εισηγμένων Ελληνικών επιχειρήσεων , που προχωρούν στην υιοθέτηση των διεθνών λογιστικών κανόνων.
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2012.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα
Οικονομικές καταστάσεις


Ελληνική γλώσσα

2012-10-31T12:11:43Z
2012


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.