Η φεμινιστική προσέγγιση στα ζητήματα του πολέμου και της διεθνούς ασφάλειας: περιπτωσιολογική μελέτη των συγκρούσεων της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2014 (EL)

Η φεμινιστική προσέγγιση στα ζητήματα του πολέμου και της διεθνούς ασφάλειας: περιπτωσιολογική μελέτη των συγκρούσεων της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Δεσπολλάρι, Νέλα

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Οικονομική και Πολιτική Διακυβέρνηση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη
Ακριβούλης, Δημήτριος Ευθ.

Ο φεμινισμός είναι μία πολυδιάστατη θεωρία. Τα είδη του φεμινισμού δανείζονται στοιχεία από άλλες κοινωνικοπολιτικές θεωρίες και επικεντρώνονται στις έμφυλες σχέσεις εξουσίας και την ανατροπή τους. Κατ’ αρχήν, η επιστήμη των Διεθνών Σχέσεων δεν φαντάζει ιδανικό πεδίο για την ανάπτυξη ανάλογων συζητήσεων, ιδίως λόγω της παραδοσιακής έμφασης στα λεγόμενα ζητήματα «υψηλής πολιτικής» και σε έννοιες όπως η ασφάλεια ή ο πόλεμος. Ωστόσο, η φεμινιστική θεωρία έχει επισταμένα ασχοληθεί με το θέμα της ασφάλειας και του πολέμου για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος αφορά τη γνώση και την ανάδειξη της ιδεολογίας της αρρενωπότητας που δημιουργεί και αναπαράγει τον πόλεμο ως είδωλο των χαρακτηριστικών της. Ο δεύτερος αφορά την εννοιολόγηση της θηλυκότητας που επιφορτίζεται με αδύναμα στοιχεία, ανίκανα να υπερασπιστούν και να αντεπιτεθούν εκ φύσεως. Ως αναπόσπαστο τμήμα της ανδρικής ιδεολογίας, ο πόλεμος διαδραματίζεται με ανδρικούς όρους, επισφραγίζοντας την ανασφάλεια του θηλυκού που είναι περιορισμένη στην οικογενειακή σφαίρα. Μέσω της μελέτης των συγκρούσεων της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η παρούσα διπλωματική επιχειρεί να κατανοήσει επιμέρους ζητήματα της έμφυλης εξουσιαστικής σχέσης άνδρα/γυναίκα και ιδίως τον τρόπο με τον οποίο ο πόλεμος και η ασφάλεια επιδρούν στις γυναίκες τόσο συναισθηματικά όσο και πρακτικά. Οι βιασμοί, η πορνεία, αλλά και η βία σε οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο είναι αποτελέσματα της πατριαρχικής κατασκευής που οριοθετεί και καθορίζει κατά το δοκούν τις συγκυρίες, οδηγώντας στην υποταγή των γυναικών.
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2014.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Ασφάλεια
Πόλεμος
Φεμινισμός


Ελληνική γλώσσα

2014
2014-06-27T07:48:44Z


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.