Κριτική στον κοινωνικό κονστρουκτιβισμό του Alexander Wendt: η περίπτωση του Κοσόβου.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2014 (EL)

Κριτική στον κοινωνικό κονστρουκτιβισμό του Alexander Wendt: η περίπτωση του Κοσόβου.

Κολτσίδα, Γιαννούλα Β.

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Οικονομική και Πολιτική Διακυβέρνηση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη
Ακριβούλης, Δημήτριος Ευθ.

Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2014.
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται τη θεωρία του κοινωνικού κονστρουκτιβισμού του Alexander Wendt σε συγκριτική προσέγγιση με τις κριτικές που έχουν ασκηθεί στα πιο αντιπροσωπευτικά σημεία της. Επιπλέον, επιχειρείται μία προσπάθεια υπαγωγής αυτής της θεωρίας και των κριτικών της στην περίπτωση του Κοσόβου. Η εργασία δομείται σε δύο μέρη. Στο Πρώτο Μέρος της παρουσιάζονται αρχικά τα κεντρικά σημεία της θεωρίας του κοινωνικού κονστρουκτιβισμού του Wendt με έμφαση στις έννοιες των δρώντων και των δομών στο σύστημα των Διεθνών Σχέσεων. Μελετάται η σχέση του κονστρουκτιβισμού με το δομικό ρεαλισμό σε σχέση με την έννοια της δομής. Περαιτέρω, αναλύεται το πρόβλημα της αβεβαιότητας των μελλοντικών προθέσεων των δρώντων στον κονστρουκτιβισμό ενώ στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην κριτική στον κονστρουκτιβισμό του Wendt στα ζητήματα των ταυτοτήτων και της κουλτούρας. Το πρώτο αυτό μέρος της μελέτης ολοκληρώνεται με την κριτική που ασκήθηκε στα ζητήματα της αιτιότητας και της Οντολογίας του Κράτους και της Διεθνούς Δομής. Στο Δεύτερο Μέρος της παρούσας, γίνεται μία συνοπτική αναφορά στην ιστορία της περιοχής του Κοσόβου, ενώ ακολουθεί ο διαχωρισμός της μελέτης σε δύο περιόδους: Στην περίοδο πριν το 1999, αναλύονται οι ταυτότητες των δύο πληθυσμών της περιοχής, σέρβικου και αλβανικού ενώ μελετάται, επίσης, η σχέση συμφέροντος-ρόλου στη στάση που τήρησαν η Σερβία, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Ακολουθεί η εξέταση του προβλήματος της αβεβαιότητας αναφορικά με τις συμπεριφορές του Αλβανικού πληθυσμού, της Σερβίας και της Δύσης καθώς και οι λόγοι που δεν έφτασαν ποτέ σε μία καντιανού τύπου κουλτούρα οι δύο πληθυσμοί. Η δεύτερη χρονική περίοδος αυτού του Μέρους, άρχεται από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας του Κοσόβου, όπου μελετάται ο φόβος των επιπτώσεων της αναγνώρισης, ο ρόλος των ταυτοτήτων στη δημιουργία αυτονομιστικών κινημάτων από την οπτική του κονστρουκτιβισμού καθώς και η επάρκεια της θεωρίας στην ερμηνεία της στάσης των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παρούσα μελέτη ολοκληρώνεται με μία σύντομη αναφορά στις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή και στην εξαγωγή τελικών συμπερασμάτων.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Κόσοβο
Wendt
Κοινωνικός κονστρουκτιβισμός


Ελληνική γλώσσα

2014-06-30T12:29:11Z
2014


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.