Η εξωτερική πολιτική της πΓΔΜ έναντι της Ελλάδας μεταξύ 1992 και 2017

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2018 (EL)

Η εξωτερική πολιτική της πΓΔΜ έναντι της Ελλάδας μεταξύ 1992 και 2017

Παλούκας, Κωνσταντίνος

Κουσκουβέλης, Ηλίας
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Διεθνείς Σπουδές

Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2018.
Από το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου μέχρι σήμερα, το Μακεδονικό ζήτημα διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική εξωτερική πολιτική και αποτέλεσε πηγή σημαντικών πολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη Βαλκανική. Το Μακεδονικό ζήτημα, πηγή αστάθειας και πρόκλησης δύο Βαλκανικών πολέμων, συνεχίζει να καθορίζει τον τρόπο άσκησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής μέχρι σήμερα στην ΝΑ Ευρώπη. Η αλλαγή του διεθνούς συστήματος από διπολικό σε ηγεμονικό – πολυπολικό με την ταυτόχρονη πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, επανέφεραν και πάλι στο προσκήνιο το Μακεδονικό ζήτημα. Η γέννηση της ΠΓΔΜ μέσα σε κλίμα αναβίωσης εθνικιστικών εξάρσεων και η αντιπαράθεσή με την Ελλάδα για την συνταγματική της ονομασία, συνιστούν το Μακεδονικό ζήτημα στην πιο πρόσφατη μορφή του. Το ελληνικό βέτο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ το 2008 αποτελεί το τελευταίο σημαντικό επεισόδιο στη διένεξη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, ενώ οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτή την περίοδο αναμένεται να προσθέσουν μια ακόμη προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Εξωτερική πολιτική
πΓΔΜ


Ελληνική γλώσσα

2018
2018-05-07T05:01:02Z


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Attribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.