Η Κίνα ως αγοραστής και παραγωγός/εξαγωγέας οπλικών συστημάτων

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2019 (EL)

Η Κίνα ως αγοραστής και παραγωγός/εξαγωγέας οπλικών συστημάτων

Βερβέρας, Γεώργιος

Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Διεθνείς Σχέσεις και Ασφάλεια
Νίκας, Χρίστος

Η Κίνα από το 2000 όπου είχε την 7η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, βρέθηκε μόλις δέκα χρόνια αργότερα με το δεύτερο μεγαλύτερο ΑΕΠ στον κόσμο . Η συνεπαγόμενη αλλαγή στον περιφερειακό καταμερισμό οικονομικής ισχύος δεν θα μπορούσε να μην έχει συνέπειες και στην διαμόρφωση της διεθνούς υψηλής στρατηγικής της Κίνας, καθώς και στην φυσιολογική ανάπτυξη σκληρής ισχύος. Κατά συνέπεια το κέντρο ισορροπίας της ισχύος μετατοπίζεται στην περιφέρεια της ανατολικής Ασίας. Η παρούσα εργασία θα στηριχθεί στην αναπτυξιακή δυναμική της Κίνας, η οποία αν και παρουσιάζει ρυθμούς κάμψης και κόπωσης, κυρίως λόγω περιορισμού των εσωτερικών δομών αλλά και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, δεν αναιρεί την ανοδική της πορεία. Η σύγκριση μακροσκοπικών μεγεθών κατατάσσουν την Κίνα ως το μεγαλύτερο σε δυνητική ισχύ κράτος (πληθυσμός, έκταση, οικονομία) και μία από τις πρώτες σε σκληρή ισχύ (ποσότητα ενόπλων δυνάμεων, στρατιωτική τεχνολογία και εκπαίδευση προσωπικού). Από το 2011 έως το 2015, η Κίνα ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στον κόσμο, με πωλήσεις άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από αυτά, 9 δισεκατομμύρια δολάρια αφορούσαν χώρες της Ασίας-Ειρηνικού, κυρίως το Πακιστάν. Η υποσαχάρια Αφρική ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη περιφερειακή αγορά όπλων της Κίνας. Η ικανότητα της Κίνας να παραμείνει ανάμεσα στους πέντε κορυφαίους παγκόσμιους προμηθευτές όπλων στον κόσμο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συνεχιζόμενες ισχυρές πωλήσεις προς το Πακιστάν και τη ζήτηση για ένοπλες UAV. Η Κίνα είναι ένας από τους λίγους παγκόσμιους προμηθευτές αυτού του εξοπλισμού και αντιμετωπίζει μικρό ανταγωνισμό για τις πωλήσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Αυτό πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική να ξεπεράσουν την Αφρική νοτίως της Σαχάρας ως τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών όπλων της Κίνας. Τέλος θα παρουσιασθεί η άνοδος της στρατιωτικής ισχύος της Κίνας, η οποία έχει προκαλέσει μία πρωτοφανή κούρσα εξοπλισμών στην περιφέρεια της ανατολικής Ασίας. Η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Φιλιππίνες, Βιετνάμ και λοιποί δρώντες της περιοχής αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες για να εξισορροπήσουν την Κίνα και πιθανώς και την Βόρεια Κορέα. Για πρώτη φορά μετά από αρκετούς αιώνες, καμία από τι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, δεν είναι Ευρωπαϊκή (ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία).
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2018.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Ενέργεια
Αμυντικές δυνάμεις
Οπλικά συστήματα
Κίνα
Εξαγωγές
Ασία


Ελληνική γλώσσα

2018
2019-01-25T07:55:19Z


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Attribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.