Η περίπτωση της Λιβύης ως αποτυχημένο κράτος : αναλύοντας τις αιτίες της κρατικής κατάρρευσης της Λιβύης

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2019 (EL)

Η περίπτωση της Λιβύης ως αποτυχημένο κράτος : αναλύοντας τις αιτίες της κρατικής κατάρρευσης της Λιβύης

Μαριγλής, Ευστράτιος

Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Διεθνείς Σχέσεις και Ασφάλεια
Χρηστίδης, Γεώργιος

Τα τελευταία χρόνια, η έννοια του αποτυχημένου κράτους έχει γίνει ένα σημαντικό θέμα της διεθνούς ατζέντας. Η κύρια φιλολογία τείνει να επικεντρώνεται σε μία ενδογενής εξήγηση του φαινομένου, υπογραμμίζοντας τις εσωτερικές αιτίες της αποτυχίας. Τα κράτη, δηλαδή, αποτυγχάνουν επειδή δε διαθέτουν τις απαιτούμενες ικανότητες να ασκούν κυριαρχία και επειδή δε φαίνεται να είναι σε θέση να υιοθετήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, είτε οικονομικές είτε θεσμικές. Με μια προσεκτικότερη όμως, προσέγγιση του φαινομένου, διαπιστώνεται ότι η κρατική αποτυχία είναι αποτέλεσμα ενός πολύπλοκου μίγματος τόσο εσωτερικών, όσο και εξωγενών παραγόντων. Η μεγάλη πλειοψηφία των μελετών που ασχολούνται με τα αποτυχημένα κράτη τείνει να υιοθετήσει δύο λόγους, γι’ αυτή την κατάσταση. Πρώτον τα κράτη αποτυγχάνουν επειδή δε διαθέτουν τις απαραίτητες θεσμικές, οικονομικές και πολιτικές ικανότητες, προκειμένου να επιβιώσουν ως κυρίαρχα κράτη και αυτή η έλλειψη ικανοτήτων είναι αποτέλεσμα της κακής εσωτερικής διακυβέρνησης. Η δεύτερη διάσταση του φαινομένου, είναι αποτέλεσμα της επίδρασης των εξωγενών παραγόντων. Κράτη όπως η Λιβύη, έχουν συμπεριληφθεί τα τελευταία χρόνια στην ομάδα των αποτυχημένων κρατών ή αυτών με κακές επιδόσεις. Στην παρούσα μελέτη θα γίνει εκτενής ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί στο κράτος της Λιβύης και θα αναζητηθούν οι λόγοι που το έχουν οδηγήσει σε αυτήν την κατάσταση αποτυχίας.
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2018.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Λιβύη
Αποτυχημένο κράτος


Ελληνική γλώσσα

2019-01-25T11:30:15Z
2018


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Attribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.